Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ κατηγορούν Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Έτοιμο το νέο πακέτο κυρώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία στην Τσεχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους άμαχους στη Μαριούπολη
Διαμαρτυρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία © EPA / MARTIN DIVISEK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από Ρώσους, λένε οι ΗΠΑ. Έτοιμο το νέο πακέτο κυρώσεων.

Έχουν περάσει 28 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ οι απώλειες της Ρωσίας φτάνουν μέχρι τους 40.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ πλέον κατηγορούν και επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Η έρευνα των ΗΠΑ διαπιστώνει επισήμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

Επιπλέον την Πέμπτη οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών.

Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας:

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 28η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

23.20 MI-6: Η Ρωσία διεξάγει πλέον πόλεμο «φθοράς»

Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας υποστηρίζει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

23.05 Ουκρανία και ζητήματα ενέργειας στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε απόψε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ συζήτησαν στην έδρα του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τα ζητήματα της ενέργειας.

22:55 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία ισοδυναμεί με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις δημοκρατικές αρχές

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό στις Βρυξέλλες. Καταδίκασαν την «αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία» και εξέφρασαν την στήριξή τους στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες» ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση.

Τόνισαν ότι «η επίθεση του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία ισοδυναμεί με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις δημοκρατικές αρχές και στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε υβριδικές απειλές, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τόσο ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας όσο και σε μακροπρόθεσμους στόχους», επισήμαναν.

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφεραν ότι βρίσκονται «δίπλα στον γενναίο και με αντοχές ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται την πατρίδα του από τη ρωσική επιθετικότητα και καθώς υποφέρει από τις αδιάκριτες και παράνομες επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών. Αποστρεφόμαστε τις σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου από τη Ρωσία και θα υποστηρίξουμε όλες τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου από την άποψη αυτή. Προτρέπουμε τη Ρωσία να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και μόνιμη ασφαλή διέλευση για τους αμάχους».

Σε σχέση με το προσφυγικό σημειώνεται στην κοινή δήλωση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να συντονίζουν την περαιτέρω υποστήριξη για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς και τη βοήθεια προς τους περισσότερο πληγέντες γείτονες της Ουκρανίας».

22:17 Ο Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Μόσχα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Υπάρχει αβεβαιότητα» παραδέχθηκε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «μη αποδεκτά» όπλα ή να εξαπολύσει επίθεση σε άλλες γειτονικές χώρες.

Μιλώντας για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής μεταξύ των ηγετών της Δύσης στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Εμείς, οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι, θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να εμπλακούμε σε αυτόν».

22:05 Ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο Κίεβο

Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος για τον οποίο εργαζόταν.

Η Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ βιντεσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα προηγούμενο πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο του Ποντίλ, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του The Insider.

21:50  Η Ρωσία διεξάγει πλέον έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Ένας ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία διεξάγει τώρα έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία που θα αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν», δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

«Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός» και «θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε.

21:30 Η Roscosmos θα συνάπτει όλες τις «διεθνείς συμφωνίες» της σε ρούβλια

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να συνάπτει όλες τις «εξωτερικές» συμβάσεις της σε ρούβλια, μετά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Και εμείς θα συνάπτουμε όλες τις συμφωνίες μας με το εξωτερικό σε ρούβλια», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρογκόζιν είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Υποστήριξε ότι η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον ISS θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, γεγονός που θα επηρεάσει το ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Μέχρι πρόσφατα, η συνεργασία στον διαστημικό τομέα ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν είχαν επηρεαστεί από τις διεθνείς κυρώσεις. Την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου, ένας Αμερικανός αστροναύτης, ο Μαρκ Βάντι Χάι και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτ Ντούμπροφ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

21:15 Αξιωματούχος ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Έως 40.000 οι απώλειες των Ρώσων

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα Τετάρτη (23/3) ότι οι απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία φτάνουν μέχρι τους 40.000 Ρώσους στρατιώτες. Σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται οι νεκροί, οι τραυματισμένοι, οι αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι Ρώσοι από την έναρξη του πολέμου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

20:54 Σοϊγκού: Ερωτήματα για το πού βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Ερωτήματα προκαλεί η απουσία του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, από τη δημόσια σφαίρα για σχεδόν δύο εβδομάδες, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

20:30 Ζελένσκι σε Μπάιντεν: Μην επιβάλλεις κυρώσεις σε Αμπράμοβιτς

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο μεγιστάνας μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος κρίκος με τη Ρωσία για τις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απόφαση από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ήρθε η ώρα αυτές να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.


20:17 Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απεργάζονται την διάλυση της Ρωσίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας και ο ίδιος σκιαγράφησε ένα "σκοτεινό" σενάριο που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έγινε στόχος ενός «πρωτόγονου παιχνιδιού», στο οποίο η Ρωσία επρόκειτο να «ταπεινωθεί, να απομονωθεί, να κλονιστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί», έγραψε στο Telegram.

«Και τώρα ας φανταστούμε ότι η Αμερική θα επιτύχει σε αυτόν τον γύρο της αντιπαράθεσης», συνέχισε ο Μεντβέντεφ.

«Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα: η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη θα βρεθεί υπό ασταθή πολιτική ηγεσία, με μια οικονομία υπό κατάρρευση και με έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών βομβών να απειλούν στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

20:10 Η Άγκυρα απέρριψε τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων

Η Τουρκία απέρριψε την περαιτέρω πρόσβαση στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων ρωσικών πολεμικών πλοίων, μεταδίδει σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο συνέντευξη που έδωσε το χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό Habertürk.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο. Ενώ τα εμπορικά πλοία μπορούν να περάσουν ελεύθερα τα Στενά, τα πολεμικά πλοία υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η Μόσχα είχε υποβάλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων, τα οποία απέσυρε μετά από παράκληση της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Habertürk.

Η Ρωσία είχε αιτηθεί τη διέλευση μερικών πλοίων της τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι από το Washington Institute, δήλωσε στο dpa ότι οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι μειονέκτημα για τη Ρωσία αυτή την στιγμή καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στη Μαύρη Θάλασσα όλα τα πλοία που χρειάζεται.

19:45 Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Μπλίνκεν σε μια ανακοίνωσή του.

«Όπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες υποθέσεις», συμπλήρωσε.

19:20 Η Λευκορωσία ανακοίνωσε στην Ουκρανία ότι πρέπει να περιορίσει το διπλωματικό της προσωπικό

Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, ανακοίνωσε στην Ουκρανία ότι πρέπει να περιορίσει το διπλωματικό της προσωπικό στη χώρα, επικαλούμενη μη φιλικές ενέργειες και ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως ορμητήριο για την επίθεσή της στην Ουκρανία και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου είχε προειδοποιήσει την Κυριακή ότι βλέπει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Λευκορωσία να εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή Βολίν της δυτικής Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Ουκρανών διπλωματών θα πρέπει να φύγει εντός 72 ωρών και ότι το ουκρανικό προξενείο στην πόλη Μπρεστ θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ανέφερε επίσης ότι στον Ουκρανό πρεσβευτή και σε τέσσερις άλλους διπλωμάτες θα επιτραπεί η παραμονή.

Χθες Τρίτη η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας , KGB, κατηγόρησε οκτώ Ουκρανούς διπλωμάτες για διενέργεια κατασκοπείας.

19:10 Σύμβουλος Μακρόν: Η Κίνα προς το παρόν μάλλον υποστηρίζει τη Ρωσία, αλλά στο μέλλον ίσως αλλάξει

Η Κίνα, προς το παρόν, μάλλον υποστηρίζει διακριτικά τη ρωσική πλευρά αλλά αν τα πράγματα πάνε άσχημα για τη Ρωσία μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται αν στοιχημάτισε σε λάθος άλογο. Αυτό δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Échos ο Πιερ Βιμόν σύμβουλος του προέδρου Μακρόν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος και ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Κίνα.

Ως προς το αν η ουκρανική κρίση μπορεί να θεωρηθεί «πιστοποιητικό γέννησης της Ευρώπης της άμυνας», ο Βιμον, υπενθυμίζει τη ρήση του Μονέ, ότι «η Ευρώπη ανακαλύπτεται πάντα στις κρίσεις».Θεωρεί ωστόσο ότι το στρατηγικό ερώτημα είναι, το αν και κατά πόσο αυτή η στρατηγική αυτονομία, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, μπορεί να επιτευχθεί «σε καλή συμπληρωματικότητα» με την αμερικανική διοίκηση.

Στην ίδια εφημερίδα ο πρώην πρέβης της Γαλλίας στη Μόσχα και το Πεκίνο, Ζαν Μορίς Ριπέρ εκτιμά ότι στόχος του Πούτιν ήταν να αποδυναμωθεί η Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε για το ΝΑΤΟ». Τονίζει ακόμη ότι μια εμμονή του Πόυτιν, λιγότερο ορατή, είναι ότι «θέλει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς σε αντίθεση με τον Κινέζο Πρόεδρο πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, επειδή δημιουργεί αναταράξεις στο διάλογό της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

18:50 Κίεβο: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τον βομβαρδισμό ενός εμπορικού κέντρου

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε μια συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

18.25 Ζελένσκι: Διαβεβαίωση Τζόνσον για στήριξη στην Ουκρανία ενόψει των αυριανών Συνόδων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη στήριξή του στην Ουκρανία ενόψει των Συνόδων του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7.

18.10 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει τουλάχιστον 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για Ουκρανούς πρόσφυγες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανέφερε την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στο μπλοκ, σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά σχολικής ηλικίας.

17.47 Το Κίεβο εξακολουθεί να απειλείται, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

17.25  Ρωσία: Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην αγοράζουν μαζικά φάρμακα

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από πολίτες της χώρας να μην προτρέχουν να αγοράζουν μαζικά φάρμακα, εν μέσω φόβων για ελλείψεις λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

17.10  Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λέει στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

"Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη, ανεύθυνη πυρηνική ρητορική", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. "Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή οποτεδήποτε".

16.36 Πούτιν και Σόλτς συζήτησαν για την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς συζήτησαν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ορισμένες εκτιμήσεις στο πλαίσιο των κύριων θέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συνομιλίες αυτές», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

16.10 ΝΑΤΟ: Προς συμφωνία για μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα

Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Γενς Στόλτενμπεργκ.

15.52 Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί για μια πυρηνική δυστοπία που θα οφείλεται στις ΗΠΑ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός "ξεπερασμένου παιχνιδιού" μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

"Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί", ανέφερε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε μια δήλωση 550 λέξεων.

Οι απόψεις του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο κάποτε ένα από τα λιγότερο πολεμοχαρή μέλη του κύκλου του Πούτιν, δίνουν μια ιδέα για το πώς σκέπτονται στο Κρεμλίνο καθώς η Μόσχα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962.

15.27 Παραιτήθηκε ο Ανατόλι Τσουμπάις

Ο Ρώσος απεσταλμένος για το κλίμα, Ανατόλι Τσουμπάις, παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα, επικαλούμενος την αντίθεσή του στον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Γίνεται έτσι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εναντιώνεται στο Κρεμλίνο για την εισβολή. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

15.02 Γαλλία: «Πάγωσε» 800 εκατ. ευρώ Ρώσων ολιγαρχών

Οι Αρχές της Γαλλίας έχουν προχωρήσει στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών η συνολικά αξία των οποίων ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο.  

14.59 Υπό Ουκρανικό έλεγχο το 80% του Ιρπίν υποστηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής

Ο Ολεξάνταρ Μαρκούσιν, δήμαρχος του προαστίου Ιρπίν του Κιέβου, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η εδαφική άμυνα και η αστυνομία «έχουν το 80% της πόλης μας υπό έλεγχο».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Μαρκούσιν είπε: «Η πόλη μας βομβαρδίζεται συνεχώς από συστήματα GRAD. Πολύ μαζικά. Σφυροκοπούν την κατοικημένη περιοχή, τα πολυώροφα κτίρια».

14.32 Ζελένσκι: Κάλεσε την Ιαπωνία να επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στη Μόσχα

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε - μέσω βιντεοκλήσης - ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου στο Τόκιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις Αρχές της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου – που συμμετέχουν ήδη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - να εντείνουν ακόμη περισσότερο την πίεση επιβάλλοντας εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. 

14.10 Ουκρανική κυβέρνηση: Η Ρωσία έχει χάσει 15.600 στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής 

Οι ουκρανικές αρχές σημειώσαν μεταξύ άλλων ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει μέχρι τώρα 517 άρματα μάχης και 1.578 τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και άλλοι 1.597 τραυματίστηκαν.

13.54 Η Λαγκάρντ προειδοποιεί για προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων στη Ρωσία με κρυπτονομίσματα

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κρυπτονομίσματα στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Finanzen.net.

13.24 Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από τον ρωσικό βομβαρδισμό συνοικίας του Κιέβου

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα το πρωί όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές. Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων. Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

13.08 Κρεμλίνο: «Δύσκολο να διορθωθούν» οι συνέπειες από μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ασκούν πίεση σε άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα της G20 των μεγάλων οικονομιών, αλλά τόνισε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.  Παράλληλα το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πιθανή επαφή μεταξύ του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Η προειδοποίηση έρχεται μετά την δήλωση της  Πολωνίας την περασμένη εβδομάδα ότι η συμμαχία πρέπει να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12.48 Επιθετικά όπλα από τη Δύση ζητεί το Κίεβο

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του "επιθετικά όπλα", "ένα μέσο αποτροπής" απέναντι στη Μόσχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης.

12.21 Πολωνία: Ετοιμάζεται να απελάσει 45 Ρώσους διπλωμάτες 

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας της Πολωνίας ABW εντόπισε 45 Ρώσους διπλωμάτες ως ύποπτους κατασκόπους και κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να τους απελάσει, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

12.01 Σολτς: Η ρωσική εισβολή έχει «κολλήσει»

Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

11.45 Η Κίνα τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20

Η Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

11.21 Αθικτο το λιμάνι της Μαριούπολης

Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης του λιμανιού της Μαριούπολης, που δραπέτευσε χθες από την πολιορκημένη πόλη, δήλωσε στο BBC πως παρότι μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η περιοχή του λιμανιού παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη.

11:00 Ζελένσκι: Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

«Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να στηρίξει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποί μας στη πόλη και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική για όλους εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, την οποία προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος.

«Ζητώ με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

10:40 Σύμμαχος του Πούτιν λέει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να καταστρέψουν τη Ρωσία

Ενας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτό να συμβεί.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο -αν ποτέ επιτευχθεί- θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη», είπε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram.

10:30 Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στη Μόσχα για συνομιλίες σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ στη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μάουρερ θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με θέμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

«Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της ΔΕΕΣ στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

10:25 Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται για να περικυκλώσουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας στα ανατολικά

10:00 Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα - όχι για τη Μαριούπολη

Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω 9 "ανθρωπιστικών διαδρόμων" σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

09:50 Τοπικές αρχές Λουγκάνσκ: Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων 

Ο διοικητής της περιφέρειας Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες. Το Reuters σημειώνει ότι ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαντάι δήλωσε στο Telegram ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 9 το πρωί τοπική ώρα. 

09:25 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην «παγωμένη κόλαση» της Μαριούπολης

Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε νεκρό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

09:10 Κερδίζουν έδαφος οι Ουκρανοί βορείως του Κιέβου

Ολοένα και διευρύνεται η ουκρανική αντεπίθεση στο βόρεια και δυτικά του Κιέβου, καθώς επιβεβαιώνεται νέα ανακατάληψη εδαφών το τελευταίο 24ωρο και εκκαθαρίσεις περιοχών από Ρώσους εισβολείς.

Μετά την απελευθέρωση του Μακάριβ τη Δευτέρα, πόλης δηλαδή περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι Ουκρανοί έχουν προωθηθεί και στα βόρεια της πρωτεύουσας εκκαθαρίζοντας και το χωριό Μοσούν, περί τα 30 χλμ από το Κίεβο, όπως αποδεικνύει οπτικό υλικό την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το CNN.

08:50 Ουκρανία: 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής λόγω του πολέμου

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 121 παιδιά, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα 167 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

08:30 H Mόσχα συντηρεί την πυρηνική απειλή

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε συνέντευξή του στο CNN.

08:20 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να πάει στη Σύνοδο της G20

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που θα διεξαχθεί στην Ινδονησία αργότερα φέτος, διαβεβαίωσε σήμερα η ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα, παρά τις παροτρύνσεις ορισμένων χωρών-μελών η Ρωσία να εκδιωχθεί από αυτήν.

08:00 Ζελένσκι: Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας «θα πληρώσουν»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν».

«Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε.

07:50 Πρόσφυγες από την Ουκρανία φθάνουν στην Ισπανία χάρη σε δίκτυο αλληλέγγυων μαδριλένων οδηγών ταξί

Όταν βρέθηκε στη Βαρσοβία, αφού εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Ουκρανία, για να σωθεί από τον πόλεμο, η Χριστίνα Τρας δεν είχε κανένα μέσο για να πάει στην Ισπανία, όπου ζει η αδελφή της. Ώσπου έμαθε την ύπαρξη μιας αυτοκινητοπομπής αλληλέγγυων ισπανών οδηγών ταξί, τους οποίους χαρακτηρίζει πλέον «ήρωες».

Αναστατωμένοι εξαιτίας του πολέμου, κάπου εξήντα μαδριλένοι οδηγοί ταξί κάλυψαν σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, να παραλάβουν τη Χριστίνα και ακόμη 134 ουκρανούς πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν στην Ισπανία.

«Είναι οι ήρωές μας», είπε η 22χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο στα ισπανικά, γλώσσα που άρχισε να μαθαίνει ακόμη παιδί, όταν είχε πάει ταξίδι στην Ισπανία, μετά την άφιξη του κομβόι, τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη, υπό τις επευφημίες και τα κορναρίσματα άλλων οδηγών ταξί.

07:45 Ζελένσκι: Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς η Μαριούπολη

Σε νυχτερινή ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στην πόλη που ζουν σε «απάνθρωπες» συνθήκες, ενώ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για κατάληψη ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής κοντά στο Mangush, 20 χιλιόμετρα νότιοδυτικά της Μαριούπολης.

07:40 Καταδικάζει τη ρητορική τιου Κρεμλίνου περί χρήσης πυρηνικών το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο καταδίκασε την άρνηση εκπροσώπου του Κρεμλίνου νωρίτερα την Τρίτη να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο CNN ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει μια «υπαρξιακή απειλή». 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι τα πυρηνικά σχόλια της Μόσχας είναι «επικίνδυνα».

07:30 Ζελένσκι: Σημάδια προόδου στις συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ