Κοσμος

Ζελένσκι σε ΕΕ: Να σταματήσετε «κάθε εμπόριο» με τη Ρωσία

«Όχι άλλα ευρώ στις δυνάμεις κατοχής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, καλεί την ΕΕ να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, καλεί την ΕΕ να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα, 21 Μαρτίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει «κάθε εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι' αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.

«Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: «Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη».

Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο».

«Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ουκρανία: Το συγκλονιστικό βίντεο του Ζελένσκι

Παράλληλα, ένα νέο βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσίευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media την Κυριακή. Ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνει τη φρίκη του πολέμου, τα ισοπεδωμένα σπίτια και τους τραυματισμένους αμάχους.

«Αυτό ήταν το σπίτι μου, αυτός ήταν ο φίλος μου, αυτός ήταν ο σκύλος μου, αυτό ήταν το γραφείο μου και αυτός ήταν ο πατέρας μου… Και αυτή ήταν η κόρη μου » ακούγεται να λέει ο Ζελένσκι στα αγγλικά.

Στο τέλος του βίντεο ο Ζελένσκι στέλνει μήνυμα ενότητας και ελπίδας για την επόμενη ημέρα μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Θα νικήσουμε. Θα υπάρξουν νέες πόλεις. Θα υπάρξουν νέα όνειρα. Θα γράψουμε νέα ιστορία. Θα υπάρξει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και αυτοί που χάθηκαν, δεν θα ξεχαστούν. Και θα τραγουδήσουμε ξανά και θα γιορτάσουμε ξανά» αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

 

Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής σε Κίεβο και Μαριούπολη (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ