Κοσμος

Ζελένσκι: Το «καρφί» του για τη Nestle - Τι ζητά από την Ελβετία

Το μήνυμά του προς τις ελβετικές τράπεζες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε κριτική στη Nestlé που παραμένει στη Ρωσία και κάλεσε τις τράπεζες στην Ελβετία να παγώσουν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε εταιρείες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μια ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό Κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρείες, κυρίως τη εταιρεία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρεία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε: «Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται, και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς».

Οι Ελβετοί άκουσαν την ομιλία Ζελένσκι για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εννιάλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά τα παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Την ίδια στιγμή αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

Το μήνυμα Ζελένσκι στις ελβετικές τράπεζες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια των ολιγαρχών», ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Και ξεκαθάρισε: «Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Zelensky agli svizzeri in piazza: "Nelle vostre banche ci sono i soldi di chi ci attacca"

Θαυμασμός του Ελβετού προέδρου για τον Ζελένσκι

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς» απάντησε στα αγγλικά ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

Και πρόσθεσε: «Μας εντυπωσιάζει το θάρρος, με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ