Κοσμος

Nazanin Zaghari: Το Ιράν την απελευθέρωσε μετά από 6 χρόνια

Επιστρέφει στη Βρετανία - Η φωτογραφία από το αεροπλάνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Nazanin Zaghari-Ratcliffe © EPA

Η Nazanin Zaghari-Ratcliffe απελευθερώθηκε από το Ιράν μετά από 6 χρόνια - Ο λόγος της σύλληψής της και η απεργία πείνας του συζύγου της.

Η Nazanin Zaghari-Ratcliffe επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την οικογένειά της, καθώς τον Ιράν την απελευθέρωσε μετά από 6 χρόνια κράτησης. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιβεβαιώνω ότι η άδικη κράτηση των Nazanin Zaghari-Ratcliffe και Anoosheh Ashoori στο Ιράν έληξε σήμερα και θα επιστρέψουν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον στο Twitter. 

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διακανονίσει ένα εκκρεμές χρέος 40 εκατομμυρίων λιρών με το Ιράν.

Η βουλευτής, Tulip Sindik, έγραψε στο Twitter ότι η Zaghari - Ratcliffe βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και μοιράστηκε μία φωτογραφία από την πτήση της. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe: Πώς ξεκίνησε η περιπέτειά της

Η περιπέτεια της Nazanin Zaghari - Ratcliffe ξεκίνησε αφού επισκέφτηκε τη χώρα στα μέσα Μαρτίου 2016 για να περάσει χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς της για το Νοβρούζ (Πρωτοχρονιά). 

Το Ιράν καταδίκασε την Nazanin Zaghari-Ratcliffe, υπεύθυνη έργου για το Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό σκέλος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού την κατηγόρησε ότι «σχεδίαζε να ανατρέψει το ιρανικό καθεστώς», μια κατηγορία πoυ η ίδια αρνήθηκε.

Ο Anoosheh Ashoori συνελήφθη στην Τεχεράνη τον Αύγουστο του 2017 και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για φερόμενους δεσμούς με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, κάτι που επίσης αρνήθηκε.

Η Nazanin Zaghari-Ratcliffe θα προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο μετά τις 22:30 απόψε, σύμφωνα με τον Ben Clatworthy των Times. Ο σύζυγός της Nazanin είχε προχωρήσει πριν από λίγους μήνες σε απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της και την επιστροφή στην αγκαλιά της κόρης της, Γκαμπριέλας. 
Nazanin Zaghari-Ratcliffe: Ο σύζυγός της με απεργία πείνας ζητούσε την απελευθέρωσή της
Nazanin Zaghari-Ratcliffe: Ο σύζυγός της με απεργία πείνας ζητούσε την απελευθέρωσή της © EPA

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις               

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ