Κοσμος

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ»

«Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας
Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας © EPA

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Επιμένει στην ανάγκη να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος, πρόκειται για μια πραγματικότητα, την οποία «πρέπει να παραδεχτούμε».

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου η Ρωσία επικαλείται την προσπάθεια της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ ως μια από τις δικαιολογίες για την εισβολή της στα ουκρανικά εδάφη.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε» τόνισε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη) -στρατιωτικής συμμαχίας, της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις» πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς. Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

Ζελένσκι για ΝΑΤΟ: «Μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση»

Στις νέες του δηλώσεις ο Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του, επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

«Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Γι' αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και γι' αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία» σχολίασε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ