Κοσμος

Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου που έγινε viral στην Ουκρανία

Αφιερωμένο στην «έγκυο της Μαριούπολης»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Viral το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου για την έγκυο της Μαριούπολης.

Viral έχει γίνει στην Ουκρανία το σκίτσο του κορυφαίου Έλληνα σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου στην εφημερίδα Καθημερινή για τα όσα διαδραματίστηκαν στο μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους: Ένα καροτσάκι με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας στέκεται μπροστά από τα ρωσικά τανκς. Ως ένα εμπόδιο, το οποίο σταματά τη ρωσική προέλαση.

Η ιστορία με τη διάδοση του σκίτσου στην Ουκρανία είναι η ακόλουθη:

Μην αντέχοντας όλο το μπούλινγκ που έχει δεχθεί από τα ρωσικά και ακροδεξιά τρολ στο διαδίκτυο, η Μαριάνα Ποντγκούρσκαγια (Marianna Podgurskaya), η έγκυος που βρισκόταν στο μαιευτήριο όταν αυτό βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, ζητησε τη συμπαρασταση του κοσμου.

Έτσι η Oleksandra Matviitsuk, επικεφαλής του Center for Civil Liberties, οργάνωσης βραβευμένης με το Democracy Defender Award, έστειλε παντού με ένα tweet κάλεσμα συμπαράστασης προς την Μαριάνα.

Σε απάντηση η Olga Tokariuk, εγκυρότατη δημοσιογράφος, disinformation researcher (ερευνήτρια παραπληροφόρησης) του CEPA (Center of European Policy Analysis) ανέβασε το σκιτσο που ειχε κανει στην Καθημερινή ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει αμέσως viral στη χώρα.

Η εικόνα της Ποντγκούρσκαγια, τραυματισμένη να φεύγει από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή.

Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Ποντγκούρσκαγια γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Την είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η Όλγα Τοκαρίουκ, η οποία βοήθησε στην καταπολέμηση της ρωσικής εκστρατείας προπαγάνδας κατά της blogger, την οποία κατηγορούσαν ότι πρόκειται για ηθοποιό.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν χθες ότι η φωτογραφία της Ποντγούρσκαγια ήταν ψεύτικη. Ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε έντονα από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι το Twitter διέγραψε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχε αναπαραγάγει τους ισχυρισμούς περί σκηνοθετημένου σκηνικού βομβαρδισμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις