Κοσμος

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: Η Μαριούπολη στο έλεος του πολέμου

«Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν φαγητό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη | Ένθετη: Μάνα με το παιδί της απομακρύνονται από τους διασώστες
Το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη | Ένθετη: Μάνα με το παιδί της απομακρύνονται από τους διασώστες © YouTube

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μιλώντας για τη Μαριούπολη, περιγράφουν το δράμα των κατοίκων

Στη Μαριούπολη, την πόλη - κλειδί στην Ουκρανία που πολιορκούν οι Ρώσοι στο νότιο τμήμα της χώρας, η κατάσταση είναι δραματική για τους κατοίκους που δεν την έχουν εγκαταλείψει.

Μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στη Μαριούπολη να είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν ξύλα για να ανάψουν φωτιά και να μαγειρέψουν το φαγητό τους.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό, το μαζεύουν από τη στέγη, όταν λιώνει το χιόνι.

«Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση» ξεκαθαρίζει μέλος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», επισημαίνοντας ότι οι εκρήξεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται, καθώς η Ρωσία δεν σταματά να βομβαρδίζει στόχους. «Ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να βρουν φαγητό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για όσους έχουν παιδιά, καθώς «χρειάζονται αρκετά διαφορετικές προμήθειες και συνθήκες υγιεινής, τις οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν».

Ηχητικό ντοκουμέντο μέλους του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη Μαριούπολη

«Με τρόμο ακούμε αναφορές ότι ένα συγκρότημα νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, χτυπήθηκε σε επίθεση χθες. Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση, γνωρίζουμε από το προσωπικό μας ότι σπίτια και νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών τις τελευταίες ημέρες» τονίζει η Kate White, υπεύθυνη Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Και προσθέτει: «Με τους βομβαρδισμούς και τους πυροβολισμούς στη Μαριούπολη να συνεχίζονται, η αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ειδικά για τις μέλλουσες μητέρες και τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν».

Aftermath of a Russian airstrike on a maternity hospital in Mariupol, Ukraine

«Οι επιθέσεις σε δομές υγείας δυσχεραίνουν την όποια περιορισμένη δυνατότητα έχει απομείνει για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Σε μια πόλη, όπου το σύστημα υγείας κοντεύει να καταρρεύσει, το να στερείς από τους ανθρώπους την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη αποτελεί παραβίαση των κανόνων του πολέμου» εξηγεί.

Και καταλήγει: «Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη ζουν μέρες πολιορκίας σε οδυνηρές συνθήκες και κάθε νέα επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές εντείνει την απόγνωσή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δομών υγείας, να εξαιρούνται από επιθέσεις και να διασφαλίζεται το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια».

Russian tank destruction in Mariupol streets and hospital captured by drone footage

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ