Κοσμος

Ουκρανία: Καθησυχάζει η ΙΑΕΑ τους φόβους για το Τσερνόμπιλ

«Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η IAEA καθησυχάζει τους φόβους για πιθανό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA) καθησυχάζει τους φόβους για πιθανό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.

Ουκρανία: Ζητά κατάπαυση του πυρός για επισκευές στο Τσερνόμπιλ

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Όπως υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», είπε.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ © EPA/OLEG PETRASYUK

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις