Κοσμος

Ουκρανία: Πώς ο Στυλιανίδης έστησε γέφυρα σωτηρίας για 11χρονο

Μετά από μία σοβαρή εγχείρηση στο κεφάλι ο Ιβάν Σαβκό βρέθηκε -εν μέσω πολέμου- σε υπόγειο νοσοκομείου στην Ουκρανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έστησε αερογέφυρα για τη μεταφορά χειρουργημένου 11χρονου στη Βαρσοβία

Ο Ιβάν Σαβκό, ένα 11χρονο αγόρι, βρέθηκε να χειρουργείται στο κεφάλι μία ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λίγο μετά το τέλος του χειρουργείου χρειάστηκε να μεταφερθεί στο υπόγειο του νοσοκομείου, υπό το φόβο των βομβαρδισμών. Η προσπάθεια να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός Ουκρανίας προκειμένου να ζήσει υπήρξε τιτάνια. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν εκείνος που έστησε γέφυρα σωτηρίας για τον μικρό, που πλέον βρίσκεται σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας. 

Σύμφωνα με το politis.com.cy και τη δημοσιογράφο, Άντρια Γεωργίου, συγγενικό πρόσωπο του αγοριού στην Κύπρο επικοινώνησε με τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρα Ανδρέα Χαραλάμπους: «Σας παρακαλώ, πρέπει να βρούμε τρόπο να βγάλουμε το παιδί από το Κίεβο, διαφορετικά δεν θα τα καταφέρει».

Ο κοσμήτορας επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος, Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο συνεργάζονται ως καθηγητές στην Ιατρική Σχολή. Ο μικρός πλέον βρίσκεται στη Βαρσοβία και νοσηλεύεται με έξοδα της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Στυλιανίδης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι όλα τα εύσημα ανήκουν στην ομάδα του στο υπουργείο και όχι στον ίδιο, καθώς αυτοί ήταν που εργάστηκαν νυχθημερόν για να στηθεί όλη αυτή η επιχείρηση μεταφοράς του παιδιού από το Κίεβο στη Βαρσοβία. «Από δικής μου πλευράς, ως πρώην Επίτροπος της ΕΕ στον τομέα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, έτυχε να γνωρίζω τα σωστά πρόσωπα που μπορούσαν να βοηθήσουν. Τα συγχαρητήρια όμως ανήκουν στην ομάδα μου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, γιατί για δύο μέρες δεν κοιμήθηκαν, μέχρι να φέρουν την αποστολή σε πέρας».

Ουκρανία: Πώς στήθηκε η αερογέφυρα ζωής για τον 11χρονο Ιβάν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα χρειάστηκαν δύο ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε να βγει το παιδί με ασφάλεια από το Κίεβο και να περάσει τα σύνορα.

Μετά από σειρά τηλεφωνημάτων, με τον Ερυθρό Σταυρό, με εθελοντικές οργανώσεις, αξιωματούχους της πολωνικής κυβέρνησης, αλλά και αρμόδιους στην Κομισιόν, άρχισε το ταξίδι-επιχείρηση σωτηρίας του 11χρονου. Λόγω των συνθηκών, αν δεν μεταφερόταν το παιδί στην Πολωνία, δύσκολα θα τα κατάφερνε να επιβιώσει, ανέφερε στον «Π» ο δρ Χαραλάμπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πρώτη στιγμή, η πολωνική κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας της χώρας ήταν θετικός στο να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στον 11χρονο. Πρόβλημα στην όλη προσπάθεια αποτελούσε το γεγονός ότι, λόγω της εισβολής και των συνεχιζόμενων κτυπημάτων που δεχόταν και συνεχίζει να δέχεται το Κίεβο, δεν ήταν εφικτή η εξαρχής μεταφορά του αγοριού με airambulance, οπότε έπρεπε να επιστρατευτούν άλλα μέσα. Το παιδί χρειάστηκε να παραμείνει στο υπόγειο του νοσοκομείου, χωρίς μηχανήματα, φάρμακα και με ελάχιστο φαγητό, για δύο ημέρες.

Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο δρ Χαραλάμπους, βρέθηκε μεταφορικό μέσο να τον βγάλει από το βομβαρδισμένο Κίεβο, με το οποίο έφτασαν μέχρι τη δυτική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην πόλη Λβιβ. Επρόκειτο για ένα ταξίδι 14 ωρών με ταξί, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα για μεταφορά του παιδιού με ασθενοφόρο, με τον μικρόν Ιβάν να έχει στο πλευρό του μόνο τη μητέρα του. Το ταξί άφησε μητέρα και γιο στο νοσοκομείο του Λβιβ, όπου τους παρέλαβε, λίγες ώρες αργότερα, ελικόπτερο της πολωνικής κυβέρνησης με γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι φρόντισαν ούτως ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια σε νοσοκομείο στη Βαρσοβία. Το 11χρονο αγόρι έφτασε ξημερώματα Τετάρτης στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka». Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι ο Ιβάν δεν είναι το μόνο παιδί που μεταφέρθηκε στο εν λόγω νοσοκομείο, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις των παιδιών-θυμάτων του πολέμου, τα οποία παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ουκρανία: Καλή η κατάσταση υγείας του 11χρονου Ιβάν

Σύμφωνα με το politis.com.cy, εντός των επόμενων ημερών, ο 11χρονος θα αρχίσει φυσιοθεραπείες και στη συνέχεια θα μπει σε ένα κύκλο χημειοθεραπειών, καθώς, σύμφωνα με τον δρα Χαραλάμπους, η θεραπεία του μικρού δεν σταμάτησε με την αφαίρεση του όγκου. Όλα τα έξοδα νοσηλείας θα καλυφθούν από το πολωνικό Υπουργείο Υγείας, με τους συγγενείς του παιδιού να εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στο Πολωνικό Υπουργείο Υγείας και παράλληλα την απέραντη ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη. 

Με πληροφορίες από το δημοσίευμα του politis.com.cy και το ρεπορτάζ της Άντριας Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ