Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: 624.500 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Πολωνία

Μόλις χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prosfyges10.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 624.500 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και 90.329 στη Σλοβακία.

Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ότι σήμερα μέχρι τις 0800 GMT είχαν εισέλθει 25.200.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει καταγράψει 90.329 ανθρώπους που πέρασαν το σύνορό της από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το προηγούμενο 24ωρο μέχρι σήμερα το πρωί 11.279 άνθρωποι είχαν περάσει από την Ουκρανία στη Σλοβακία, παρόμοιος δηλαδή αριθμός με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΟΗΕ για Ουκρανία: Ίσως φτάσουν τα 11 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

 

Την έξοδο ακόμα δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πως ίσως προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες

Το ένα εκατομμύριο ξεπέρασαν οι πολίτες που έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία από την αρχή της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Ο Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μολδαβία και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ