Κοσμος

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα: Νέα γραμμή επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας

Το κόκκινο τηλέφωνο εγκαθιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ - Ρωσία: Νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν © EPA/SHAWN THEW

ΗΠΑ - Ρωσία: Νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει μία νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, για να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» μεσούσης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αυτή η νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας σε Ουάσινγκτον και Μόσχα τέθηκε σε λειτουργία την 1η Μαρτίου.

Την αποκάλυψη για αυτήν την πρωτοβουλία είχε κάνει πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο NBC.

Η επείγουσα γραμμή Ουάσιγκτον και Μόσχας «άνοιξε» πριν από μισό αιώνα.

Η περίφημη αυτή απευθείας σύνδεση έκανε την εμφάνισή της σε πολυάριθμες ταινίες και βιβλία, με πιο γνωστή ίσως την ταινία του Κιούμπρικ «SOS: Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (στα αγγλικά, «Dr Strangelove»). Η γραμμή αυτή συμβολοποιούταν με ένα κόκκινο τηλέφωνο.

Ήταν 30 Αυγούστου 1963, όταν με αφορμή την κρίση της Κούβας, οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν 12 ολόκληρες ώρες προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν για τον Τζον Κένεντι το μήνυμα του Νικίτα Χρουσιόφ. Σε πλήρη ισχύ η γραμμή λειτούργησε τις πρώτες μέρες του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967, όταν απεστάλησαν περίπου 20 μηνύματα.

Σε ένα από τα πρώτα μηνύματα, ο σοβιετικός πρωθυπουργός Κοσίγκιν ζητήσε από τον πρόεδρο Τζόνσον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.  Πριν απαντήσουν, οι Αμερικάνοι έστειλαν στη σοβιετική πλευρά προκαταρκτικό ερώτημα, πως να αναφέρουν σωστά το όνομα του παραλήπτη. Η Μόσχα εξήγησε: «Σύντροφος Κοσίγκιν».

Από τότε χρησιμοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό συνεχή πυρά οι μεγάλες πόλεις (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ