Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής σήμερα

Tην όγδοη μέρα της εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες των δυο πλευρών. Οι στόχοι της Μόσχας θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.

  • Στο λιμάνι της Μαριούπολης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ο κυβερνήτης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

  • Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, δήλωσε η επίτροπος Γιόχανσον. Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.

  • Πούτιν: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες - Όλοι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος και επαίνεσε τους στρατιώτες του, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες». «Θέλω να πω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί» υποστήριξε, μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα έστειλε τανκς και στρατιώτες στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο.

  • Μακρόν σε Πούτιν: Έκανες ένα μεγάλο λάθος με την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία, ότι έχει αυταπάτες για την κυβέρνηση του Κίεβου και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

  • Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Αν. Ευρώπης. Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκ ικατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο  Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ενώ ανέφερε  ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.

  • Κιέβο και Μόσχα συμφώνησαν να μεριμνήσουν από κοινού για την ενεργοποίηση ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων. Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν «σύντομα» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, ανέφερε ένας Ουκρανός διαπραγματευτής. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν ωστόσο σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

  • Κυρώσεις Βρετανίας και ΗΠΑ σε ολιγάρχες. Κυρώσεις που στοχεύουν τους ολιγάρχες της Ρωσίας και στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν τις αντίστοιχες της Ευρώπης και της Βρετανίας οι οποίες έχουν στενέψει τον κλοιό για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Κοντά στα 80 δισ. δολάρια εκτιμούνται οι απώλειες στις περιουσίες μερικών από των κορυφαίων Ρώσων δισεκατομμυριούχων, φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο τις κυρώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΡωσίαςΗ Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, επικαλούμενη ένα «σοβαρό σοκ» σε θεμελιώδεις συνθήκες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ