Κοσμος

Ουκρανία- Φον ντερ Λάιεν: Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες

Έκτακτες ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Κομισιόν για κυρώσεις στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA / FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ρωσικές τράπεζες θα βρεθούν εκτός SWIFT.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί εκτός SWIFT συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια έκτακτων ανακοινώσεων για κυρώσεις στη Ρωσία στις οποίες προχώρησε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (26/2).

«Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αφαιρεθεί από το SWIFT. Θα τους σταματήσει να λειτουργούν παγκοσμίως και θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές», τόνισε σε ανακοινώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα. «Δεσμευόμαστε ώστε αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποσυνδεθεί από το SWIFT. Ουσιαστικά θα υπάρξει εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές», είπε. Ακόμη, τίθενται περιορισμοί στη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους υπηκόους.

 

 

 

LIVE: EU's Von der Leyen speaks on Russian sanctions

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αποβολή «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών» από τη SWIFT, το δίκτυο ασφαλείας που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και υποσχέθηκε προσπάθειες για «συλλογική διασφάλιση ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κοινή δήλωση για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλον τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» επισημαίνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπροσθέτως, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για επιβολή επιπλέον μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.
  • Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
  • Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας — τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια — που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα» σημειώνει η κοινή δήλωση.

Επίσης, αναφέρει ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».

«Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και την ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας» επισημαίνεται.

«Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλον τον κόσμο» επισημαίνουν οι ηγέτες.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ενίσχυση ή συντονισμό ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία» καταλήγει η κοινή δήλωση.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κυρώσεις στη Ρωσία: Τι είναι το τραπεζικό σύστημα SWIFT

Το Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το CNN, αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συναλλαγές οι οποίες γίνονται σε αμερικανικά δολάρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ