Κοσμος

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους

Οργανισμοί και ΜΚΟ στέλνουν τη βοήθειά τους

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια οικογένεια ουκρανών στην Πολωνία.
© EPA / Darek Delmanowicz

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία για δεύτερη μέρα μετα την εισβολη της Ρωσίας, που συνεχίζει τις επιθέσεις προχωρώντας προς το Κίεβο. Το πρωί της Παρασκευής (25/2) ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε υπόγεια και καταφύγια. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης. Νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησε η κατάσταση πολιορκίας στο Κίεβο.

Οι σειρήνες του πολέμου που ακούστηκαν στην Ουκρανία και οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν φέρει κύμα συμπαράστασης για τον λαό της Ουκρανίας. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την εισβολή και επιβάλλει κυρώσεις, ωστόσο οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ήδη φανερές για τον πληθυσμό της Ουκρανίας που έχει ξεκινήσει να περνάει τα σύνορα των γειτονικών χωρών για να βρει καταφύγιο. Υπολογίζεται πως πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Αν θες να βοηθήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μπορείς να το κάνεις μέσω των παρακάτω οργανισμών. 

Οργανώσεις και ΜΚΟ που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στους Ουκρανούς

Ερυθρός Σταυρός 

Στο πεδίο βρίσκεται ο Ερυθρός Σταυρός, που βοηθά ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις μάχες και υποστηρίζει το έργο του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού. Δωρεές προς τον Ερυθρό Σταυρό θα βοηθήσουν για να δοθεί βοήθεια σε φαγητό, νερό, φάρμακα και διαμονή για όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site τους.

 

 

Ιατρική Βοήθεια

Ορισμένοι οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν τις δωρεές για να χρηματοδοτήσουν ιατρική βοήθεια για τους Ουκρανούς. Συμπεριλαμβάνεται η αγοράς κιτ πρώτων βοηθειών, σακιδίων γεμισμένων με ιατρικές προμήθειες και ιατρικής αποκατάστασης για τραυματίες στρατιώτες. 
United Help UkraineRazom for Ukraine, Fundraiser for Sunflower of Peace και Revived Soldiers Ukraine

 

 

Unicef και Voices of Children: Βοήθεια για τα παιδιά που επηρεάζονται από τον πόλεμο

Οι εικόνες και τα βίντεο με τους γονείς που αποχαιρετούν τα παιδιά τους κάνουν τον γύρο του κόσμο, είναι γροθιά στο στομάχι, συγκλονίζουν και αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου μέσα σε λίγα καρέ.

Η Unicef ανακοίνωσε πως «εργάζεται κατά μήκος της ανατολικής Ουκρανίας για να ενεργοποιήσει προγράμματα σωτηρίας των παιδιών που βρέθηκαν στη δίνη αυτού του πολέμου. Η επιχείρηση περιλαμβάνει την ανεύρεση καθαρού και πόσιμου νερού στις περιοχές που πλήττονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ βάζει σε προτεραιότητα την υγεία, την υγιεινή και την εκπαίδευση των πληττόμενων παιδιών, στις κοινότητες που βρίσκονται πιο κοντά στην γραμμή των συγκρούσεων. Συνεργάζεται μάλιστα με τις τοπικές κοινότητες για να εξασφαλίσει άμεση βοήθεια για παιδιά και οικογένειες σε ανάγκη» σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας Catherine Russel.

Οι μάχες έχουν πλήξει τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας — συμπεριλαμβανομένων 510.000 παιδιών. Μπορείτε να κάνετε δωρεά στο website της Unicef για να ενισχύσετε τη δράση τους στο πεδίο. 

Μια ακόμη οργάνωση για τα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο είναι η Voices of Children.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Voices of Children βοηθά τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και βοήθεια να ξεπεράσουν τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων και να αναπτυχθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ