Κοσμος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι. Από κωμικός, πρόεδρος Ουκρανίας

Ο ρόλος του σε σειρά που έγινε πραγματικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι © Instagram / zelenskiy_official

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας - Η καριέρα ως κωμικός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο 44χρονος πολιτικός που ξεκίνησε την καριέρα του ως κωμικός και έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας. Σήμερα καλείται να διαχειριστεί τις δραματικές που έχει φέρει η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας και τους βομβαρδισμούς σε πόλεις. 

Σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίχως να έχει πολιτικό παρελθόν ή μεγάλη πολιτική εμπειρία, καλείται να πάρει καταλυτικές αποφάσεις για την Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Με δραματικά διαγγέλματα προς τον λαό της Ουκρανίας, ο 44χρονος πρόεδρος στέλνει αισιόδοξο μήνυμα νίκης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα είναι μόνη της έναντι της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του και απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός. 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο 44χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε να γίνεται γνωστός στην Ουκρανία ως κωμικός ηθοποιός, με τις μετοχές του στην υποκριτική να ανεβαίνουν μετά τη σειρά «Υπηρέτης του λαού», μία πετυχημένη κωμική σειρά στην οποία ενσάρκωνε έναν καθηγητή ιστορίας που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, με τη βοήθεια των μαθητών του και ενός βίντεο που έγινε viral.

Ο Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 από Εβραίους γονείς, είναι Ουκρανός πολιτικός, κωμικός, σεναριογράφος, ηθοποιός και διευθυντής της εταιρείας παραγωγών Κβαρτάλ 95. Έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019.

 

 

Ο πατέρας του Ολεξάντρ Ζελένσκι είναι καθηγητής ο οποίος είναι επικεφαλής ενός ακαδημαϊκού τμήματος της κυβερνητικής και της πληροφορικής σκληρού λογισμικού στο ινστιτούτο οικονομικών του Κριβί Ριχ, ενώ η μητέρα του Ρίμμα Ζελένσκα δούλευε ως μηχανικός. Πριν την είσοδο στο δημοτικό έζησε για τέσσερα χρόνια στη Μογγολία, στην πόλη του Έρντενετ που δούλευε ο πατέρας του.

Ο Ζελένσκι σπούδασε Νομική στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου στο Κριβί Ριχ, αλλά δεν έχει δουλέψει επαγγελματικά στο νομικό πεδίο.

 

 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η πορεία ως κωμικός

 

Σε ηλικία 17 ετών, εντάχθηκε στο τοπική ομάδα του διαγωνισμού κωμωδίας ΚΒΝ και σύντομα κλήθηκε να συμμετάσχει στην τοπική ουκρανική ομάδα «Ζαπορίζια-Κριβί Ριχ-Τράνσιτ», η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα ΚΒΝ και τελικά κέρδισε το 1997. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε και έγινε επικεφαλής της ομάδας Κβαρτάλ 95. Από το 1998 έως το 2003, το Κβαρτάλ 95 ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες των πρωταθλημάτων του ΚΒΝ και το ουκρανικό πρωτάθλημα του ΚΒΝ. Το 2003, το Κβαρτάλ 95 άρχισε να παράγει εκπομπές για το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, και το 2005 η ομάδα μετακόμισε στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Inter.

Ты в автошколе задом сдавала? - Жена впервые села за руль | Квартал 95

Με τη συμμετοχή του στο Dancing with the stars της Ουκρανίας το 2006 έγινε ευρέως γνωστός. 

Το 2015, ο Ζελένσκι πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού», στην οποία έπαιξε το ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας. Στη σειρά, ο Ζελένσκι είναι ένας κοινός καθηγητής ιστορίας, ονόματι Βασίλι Χολομπορόντκο, που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές μετά από δημοφιλές βίντεο στο οποίο κάνει κριτική στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με τη διαφθορά.

The comedian who could be president - BBC News

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πώς ο τίτλος ταινίας έγινε πολιτικό κόμμα

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς, δημιουργήθηκε το πολιτικό κόμμα «Υπηρέτης του Λαού», τον Μάρτιο του 2018. 

Στο Μαρτίου 2019, σε συνέντευξη για το Der Spiegel, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε να «φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία» και να «αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο».

 

 

Έξι μήνες πριν ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές το 2019 στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Ζελένσκι ήταν ήδη ένας από τους πρωτοπόρους σε δημοσκοπήσεις. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Ντονμπάς, στήριξε ενεργά τον ουκρανικό στρατό.

 

 

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα ήθελε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θέλει οι Ουκρανοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν σχετικά με την ουκρανική ένταξη (στους δύο αυτούς οργανισμούς) σε δημοψηφίσματα. Στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «η επιλογή του Μαϊντάν και η πορεία που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, καθώς και μέσο για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι υποστηρικτής της ελεύθερης διανομής της ιατρικής κάνναβης, υποστηρικτής της ελεύθερης άμβλωσης και της νομιμοποίησης της πορνείας και των τυχερών παιχνιδιών στην Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ