Κοσμος

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Οι αναρτήσεις τους στο Twitter

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι πρώτες αντιδράσεις των Φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Στόλτενμπεργκ.

Ως «αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζουν και καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι εταίροι. Στην πρώτη τους επίσημη αντίδραση στα όσα διαδραματίζονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα, κάνουν λόγο για «απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας» ενώ ζητούν από την ρωσική πλευρά να σταματήσει την επίθεση.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Τα tweet των Φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Στόλτενμπεργκ

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα της επίθεσης στην Ουκρανία

«Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας απόψε καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο. Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία» ανέφερε η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με φόντο την Ρωσική εισβολή. 

Κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ στη Ρωσία για την Ουκρανία

Πριν ακόμα η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είχαν ανακοίνωσει τα πρώτα πακέτα κυρώσεων στη Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στις εξαγωγές, στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούνταν (όπως έγινε τελικά) πέρα από τις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό την υποστήριξη των αυτονομιστών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ