Κοσμος

Η στιγμή που ο Πούτιν ανακοινώνει την εισβολή στην Ουκρανία

Το βίντεο με το διάγγελμά του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Η στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνει την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία μετά το νέο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο διέταξε την επέμβαση στα εδάφη της.

«Οι περιστάσεις μάς κάνουν να λάβουμε αποφασιστικά και άμεσα μέτρα. Οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς ζήτησαν βοήθεια από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 51, μέρος 7 του Χάρτη των ηνωμένων Εθνών, με την κύρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής με το DPR και το LPR, που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αποφάσισα να διεξαγάγω ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε ο Πούτιν σε ομιλία του. Παράλληλα ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες «να παραδοθούν» υποστηρίζοντας ότι «η ευθύνη για την πιθανή αιματοχυσία θα είναι της Ουκρανικής κυβέρνησης»

H ειρωνεία της χρονικής στιγμής της έναρξης της επιχείρησης ήταν ότι έγινε παράλληλα με την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του οποίου Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούσαν να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. 

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πούτιν ρεπόρτερ των δικτύων CNN, BBC και άλλων ξένων μέσων έκαναν λόγο για «δυνατές εκρήξεις στο Χάρκοβο», ενώ αναφορές υπάρχουν για άλλες πόλεις όπως Ζαπορίζια, Μικολάιβ και Μαριούπολη. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Η αντίδραση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις