Κοσμος

Ρωσία: Προ των πυλών η αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ;

Προπομπός η δήλωση Λουκασένκο;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρμα μάχης των φιλορώσων στο Ντόνμπας της Ουκρανίας © EPA/Dave Mustaine
Άρμα μάχης των φιλορώσων στο Ντόνμπας της Ουκρανίας © EPA/Dave Mustaine

Εντείνονται οι φήμες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην αίτηση της Κάτω Βουλής για αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι, δεν έχει απαντήσει. Έχει λάβει υπόψη του. Και μετά, όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του προέδρου», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπογράμμισε πως μία πιθανή αναγνώριση των αυτοαποκαλούμεων Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ θα γίνει μετά από συνεννόηση με τη Μόσχα.

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν χθες μια έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, με την υποστήριξη της Μόσχας, τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξη της Μόσχας, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύγκρουση, που ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 14.000 θανάτους από το 2014.

«Η έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανάγκη να αναγνωριστούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα του διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση», έγραψε στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία Βιτσισλάβ Βολόντιν. «Το Κίεβο δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πολίτες και οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», έγραψε ακόμη ο Βολόντιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η αναγνώριση των περιοχών αυτών θα σήμαινε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υπογράφηκαν με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, να προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Σε περίπτωση αναγνώρισης, η Ρωσία θα αποσυρόταν ντε φάκτο και ντε γιούρε από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει εναντίον αυτής της θέσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Μόσχα κατηγορεί εδώ και μήνες την Ουκρανία ότι θέλει να ανατρέψει αυτές τις συμφωνίες ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει εκ των πραγμάτων σταματήσει από τα τέλη του 2019.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει υποκινήσει τη σύγκρουση και στηρίζει τους αυτονομιστές, με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών πολιτικών στο Κίεβο στις αρχές του 2014. Η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερα από 700.000 διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Η Μόσχα ευνόησε τις αυτονομιστικές τάσεις σε αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αναγνωρίζοντας κυρίως, μετά τον πόλεμο-αστραπή που διεξήγαγε με τη Γεωργία το 2008, την ανεξαρτησία δύο φιλορωσικών περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ