Κοσμος

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σάλος με τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο © Twitter/@Renaissance_UE

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο ευρωκοινοβούλιο από Βούλγαρο ακροδεξιό ευρωβουλευτή.

Ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε χθες, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ο Angel Dzhambazki, ευρωβουλευτής του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος VMRO της Βουλγαρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

To επίμαχο περιστατικό, το οποίο έχουν καταδικάσει τις τελευταίες ώρες πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνέβη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Ευρωβουλή για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Dzhambazki εμφανίζεται να σηκώνει το δεξί του χέρι σε μια κίνηση που παραπέμπει στον χαιρετισμό των Ναζί, αποχωρώντας από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Dzhambazki είχε προχωρήσει στην ακόλουθη δήλωση: 

«Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας λέτε τι να λέμε και τι να κάνουμε. Ζήτω η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, ο Όρμπαν, το Fidesz και η Ευρώπη των εθνών κρατών».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Καζίνσκι χαρακτήρισε «έκτρωμα» την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να επικυρώσει έναν μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει το μπλοκάρισμα των κονδυλίων σε χώρες όπου σημειώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο.

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο ευρωκοινοβούλιο: Έντονες αντιδράσεις

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Angel Dzhambazki προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού».

«Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πίνα Πιτσιέρνο, δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη στη συγκεκριμένη περιοχή του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε ή όχι φασιστικός χαιρετισμός.

«Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα υπάρξουν κυρώσεις».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, καταδίκασε τη χειρονομία σε ανάρτησή του, τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ