Κοσμος

To Kρεμλίνο διαψεύδει συμφωνία Μακρόν - Πούτιν για αποκλιμάκωση

Μετά τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακρόν - Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν και Eμμανουέλ Μακρόν © EPA/PETER KLAUNZER

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

Παρά το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εξασφάλισε τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Γάλλο πρόεδρο. 

Ο Μακρόν ο οποίος είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο έκανε λόγο για σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είχε σημειωθεί πρόοδος κατά τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές». Όπως είπε, ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, ωστόσο, «πιθανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, υπήρξε συμφωνία να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες και να γίνει ευρύς διάλογος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Έτσι, θεωρούν ότι ο Πούτιν κινείται προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, υποσχόμενος να μην αναλάβει νέες «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» και συμφωνώντας να αποσύρει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων. 

Πεσκόφ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας

«Η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπόρεσαν να συνάψουν καμία συμφωνία. Είναι απλά αδύνατο, γιατί η Γαλλία είναι και μέλος της ΕΕ και της προεδρίας της ΕΕ. Η Γαλλία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, του οποίου η Γαλλία δεν έχει την ηγεσία. Ως εκ τούτου, η εφημερίδα απλώς έκανε λάθος», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ στο Ria Novosti. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα θα επέστρεφε από τη Λευκορωσία στον τόπο μόνιμης ανάπτυξής του ούτως ή άλλως. «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο έδαφος της Λευκορωσίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Μακρόν: Μόσχα και Κίεβο δεσμεύονται από κοινού να τηρήσουν

Ο Μακρόν ο οποίος μετά τη Μόσχα πήγε στο Κίεβο δήλωσε ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. «Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ευρωπαϊκών διπλωματικών επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ