Κοσμος

Meta: Απειλεί με κλείσιμο τα Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Λόγω αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λογότυπο του Facebook και της μητρικής Meta © Getty Images/Ideal Image
Λογότυπο του Facebook και της μητρικής Meta © Getty Images/Ideal Image

Η Meta προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη εάν δεν είναι σε θέση να μεταφέρει δεδομένα σε διακομιστές στις ΗΠΑ.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Meta αναφέρθηκε στους κανόνες και τους κανονισμούς των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών που απαγορεύουν στην εταιρεία να αποθηκεύει τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε αμερικανικούς διακομιστές για λόγους ασφαλείας.

Τώρα, η Meta απειλεί την Ευρώπη ότι θα αφαιρέσει όλες τις υπηρεσίες της στην πρόσφατα κατατεθείσα οικονομική της κατάσταση τον Φεβρουάριο, δηλώνοντας ότι η αυστηρή συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεδομένων παρεμποδίζει τις λειτουργίες, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της σε όλα τα κέντρα δεδομένων. 

«Ως εκ τούτου αν η Meta δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε» ο ιδιοκτήτης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ετήσια έκθεσή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών της, υποστηρίζει από την πλευρά της η Meta. Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της διαβίβασης δεδομένων.

Εν τούτοις, ο ευρωπαϊκός νόμος για τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) επιβάλλει ένα σύνολο υποχρεώσεων στους ξένους οργανισμούς που στοχεύουν ή συλλέγουν δεδομένα που σχετίζονται με πολίτες της ΕΕ. Ο νόμος GDPR θα επιβάλει βαρύ πρόστιμο στη Meta για παραβίαση των προτύπων απορρήτου και ασφάλειας, εάν εκτρέπει δεδομένα πελατών της ΕΕ σε διεθνείς διακομιστές των ΗΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αντέδρασε έντονα στην πολιτική της ΕΕ, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη την αμερικανική νομοθεσία Privacy Shield, έναν μηχανισμό που επέτρεψε στη Meta να διεξάγει τις διαδικασίες μεταφοράς δεδομένων.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε δεδομένα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ και μέχρι να λάβουμε περαιτέρω καθοδήγηση», τόνισε ο Ζάκερμπεργκ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αρχικά από τη WSJ ότι η Επιτροπή έστειλε στη Meta προκαταρκτική εντολή να αναστείλει όλες αυτές τις μεταφορές δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες με άμεση ισχύ σε σχέση με χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που το Facebook βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση». Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Εκτός από την πτώση του αριθμού των ημερήσιων χρηστών, οι μετοχές της μητρικής Meta Platforms υπέστησαν θεαματική υποχώρηση περίπου κατά 25% την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μειώνοντας κατά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια την χρηματιστηριακή αξία της, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χειρότερες των αναμενομένων προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ