Κοσμος

Oι ΗΠΑ ζητούν προμήθεια LNG από την Ιαπωνία για την Ευρώπη

Στο ενδεχόμενο που ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ιαπωνία να συνδράμει με υγροποιημένο φυσικό αέριο αν υπάρξει υπάρξει διαταραχή στον εφοδιασμό της Ευρώπης
Πλοίο με LNG © ΕPA Pool

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ιαπωνία αν θα μπορούσε να διοχετεύσει κάποιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη.

«Η Ιαπωνία είναι σημαντικός εισαγωγέας LNG αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρη ότι διαθέτει αρκετές προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση προτού προσφέρει διεθνή βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα με αφορμή το αίτημα των ΗΠΑ στη περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία και διακοπεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, ο Χαγκιούντα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ για το αίτημα των ΗΠΑ, αλλά είπε πως η Ιαπωνία ήταν «κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της αγοράς LNG» επί δεκαετίες.

«Θα θέλαμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε στη διεθνή κοινότητα», είπε.

Όμως, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός, η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία θα χρειαζόταν να εξασφαλίσει πρώτα τις εγχώριες προμήθειές της.

«Θα δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει αφού διασφαλίσουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν θα επηρεαστούν», είπε.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είχε σημαντική επίπτωση στη σταθερή τροφοδοσία ενέργειας στην Ιαπωνία, ως εκ τούτου η Ιαπωνία θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, είπε.

Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για διαταραχή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, ζήτησε από το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να εφοδιάσουν την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πως το Κατάρ θα χρειαζόταν τη βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου να πείσει τους αγοραστές του να διοχετεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όπου το 30%-40% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τη Ρωσία.

Η Ιαπωνία εισήγαγε 74,32 εκατ. τόνους LNG το 2021, αλλά παρέδωσε τη θέση του μεγαλύτερου παγκοσμίως αγοραστή στην Κίνα, η οποία αύξησε τις εισαγωγές πολύ ψυχρού καυσίμου κατά 18% σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ.

Ο Καζουμόρι Κασάι, διευθύνων σύμβουλος της JERA Global Markets, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν εύκολο για την Ιαπωνία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις εισαγωγές της στην Ευρώπη.

«Γενικά, δεν θα είναι εύκολο καθώς οι ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας έχουν λίγες εφεδρικές προμήθειες στη διάρκεια του χειμώνα», είπε και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν θέματα συμβάσεων, καθώς ορισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρα προορισμού που ορίζει πού μπορεί να διανεμηθεί ένα φορτίο και θέτει περιορισμούς στους αγοραστές για τη μεταπώληση πλεονάζοντος αερίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες μιας κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία, ο Κασάι είπε: «Εξαρτάται από το τι είδους οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν στη Ρωσία».

Η εταιρία του είναι ο εμπορικός βραχίονας της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας, JERA, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αγοραστές LNG.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.