Κοσμος

Κομισιόν: «Απαράδεκτo» το κλείσιμο της Deutsche Welle στη Ρωσία

«Πολύ κακή εξέλιξη» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γραφεία της Deutsche Welle στη Μόσχα
Τα γραφεία της Deutsche Welle στη Μόσχα © EPA/YURI KOCHETKOV

Η απαγόρευση στην Deutsche Welle να εκπέμπει στη Ρωσία είναι «απαράδεκτη» και δεν δικαιολογείται, σχολιάζει η Κομισιόν. Σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία.

Το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle που διέταξε η Μόσχα είναι «απαράδεκτο» και «χωρίς καμία δικαιολογία», δήλωσε σήμερα Παρασκευή (04.02) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, ο Πίτερ Στάνο είπε ότι το κλείσιμο του γραφείου του γερμανικού διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Μόσχα είναι μια «πολύ κακή εξέλιξη».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ρωσικές αρχές συνέδεσαν το κλείσιμο της DW με την απόφαση του γερμανικού ρυθμιστικού φορέα να αποκλείσει τον εθνικό ρωσικό τηλεοπτικό φορέα Russia Today (RT) από τη Γερμανία, ο οποίος δεν είχε έγκυρη άδεια λειτουργίας. «Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της DW στη Ρωσία» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε ότι η αντίδραση των ρωσικών αρχών δείχνει για άλλη μια φορά τις συνεχείς παραβιάσεις στην ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην DW και στο προσωπικό της στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά. Αναμένουμε ότι η DW θα έχει πλήρη και δίκαιη πρόσβαση σε όλα τα νομικά βήματα, προκειμένου να απαντήσει σε αυτήν την αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οργή στη Γερμανία για το ρωσικό μπλόκο στην Deutsche Welle

Εν τω μεταξύ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καταδίκασε ως αβάσιμα «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της Deutsche Welle» στη Μόσχα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά «να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού RT.de στη Γερμανία, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου».

Το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αντίποινα «δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε από νομική άποψη ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Και ξεκαθάρισε ότι η εξέταση της άδειας μετάδοσης προγράμματος του RT.de στη Γερμανία αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, στην οποία «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «καθαρά πολιτική» και «δυσανάλογη» την αντίδραση της Μόσχας, ενώ επεσήμανε ότι η δημοσιογραφική εργασία των δημοσιογράφων του RT.de δεν περιορίστηκε ποτέ στη Γερμανία, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε στη Μόσχα για την Deutsche Welle.

«Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του RT.de προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου» πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και ζήτησε από τη Μόσχα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε δήλωσε ότι η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις γερμανορωσικές σχέσεις και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Deutsche Welle στη Ρωσία πως η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις ανησυχίες τους. «Το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, το εγείρουμε πάντα και δεν αφορά βέβαια μόνο την Deutsche Welle» σχολίασε.

Η Μόσχα απαγόρευσε στην Deutsche Welle να εκπέμπει στη Ρωσία

Την Πέμπτη (03.02) το απόγευμα η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση μετάδοσης για την Deutsche Welle στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμο του γραφείου ανταποκριτών της DW στη Μόσχα και την απόσυρση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων.

Όπως είπε, πρόκειται για «απάντηση» στην απαγόρευση εκπομπής γερμανόφωνων τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον κρατικό ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT, που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή λόγω έλλειψης της απαιτούμενης άδειας.

Αντιδρά η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων στο κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε σήμερα Παρασκευή (04.02), με ανακοίνωσή της, να ανατραπεί άμεσα η απόφαση να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα και να επιστραφεί σε όλους τους δημοσιογράφους η διαπίστευσή τους.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτό το δραστικό μέτρο λογοκρισίας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φρανκ Ούμπεραλ και χαρακτήρισε τα ρωσικά μέτρα «φθηνή απάντηση». Όπως είπε, η DW, σε αντίθεση με τον RT, ασκεί «ανεξάρτητη» και «κριτική» δημοσιογραφία. Κάλεσε, μάλιστα, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία να επέμβει.

Ερωτηθείς αν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα εγείρει το θέμα της Deutsche Welle κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου 2022, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ