Κοσμος

H Ρωσία κλείνει τη Deutsche Welle στη Μόσχα - Aντίποινα για το RT

Ανακάλεσε όλες τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του δικτύου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφεία της Deutsche Welle
Γραφεία της Deutsche Welle © EPA

Η Ρωσία κλείνει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα. Τα αντίποινα στη Γερμανία για την απαγόρευση του ρωσικού RT.

Η Μόσχα απαγόρευσε στην γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Deutsche Welle να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της DW στη Μόσχα, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή και θα εξετάσει το ζήτημα να συμπεριλάβει τη γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία στο μητρώο των «ΜΜΕ - ξένοι πράκτορες».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρεται ότι η Μόσχα ως πρώτο μέτρο με το οποίο απαντά στην απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του γερμανόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT (Russia Today) DE, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή στην Μόσχα της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Deutche Welle και ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών στη Ρωσία.

Παράλληλα, αναθέτει στα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Deutche Welle ως «ΜΜΕ- ξένος πράκτορας». Επίσης, η Μόσχα αρχίζει να καταρτίζει κατάλογο με τα ονόματα εκπροσώπων των κρατικών οργανισμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που αποφάσισαν την απαγόρευση των μεταδόσεων του σταθμού Russia Today DE στην Γερμανία. Σε αυτούς θα απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία.

Το μπλόκο της Γερμανίας στο ρωσικό RT

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε η Γερμανία να απαγορεύσει τη δορυφορική και on-line μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στη Γερμανία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ΖΑΚ) που είναι η ρυθμιστική αρχή για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στη Γερμανία, πήρε τη σχετική απόφαση στις 2 Φεβρουαρίου, την οποία αιτιολόγησε υποστηρίζοντας ότι το RT DE δεν έχει την απαιτούμενη άδεια για να μεταδίδει στην Γερμανία, σύμφωνα με τον ισχύοντα «κρατικό νόμο περί εκσυγχρονισμού της κατάστασης για τα ΜΜΕ στην Γερμανία».

Η Υπηρεσία μέσων ενημέρωσης των ομόσπονδων κρατών του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, (ΜΑΒΒ) και η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ZAK) είχαν δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι το RT DE δεν μπορεί να μεταδίδει στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας σερβική άδεια.

Η απάντηση της Deutsche Welle

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Deutsche Welle δήλωσε σήμερα Πέμπτη (03.02), με αφορμή την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στην Deutche Welle να εκπέμπει και να λειτουργεί στην Ρωσία, ότι βιώνει αυτό «που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βιώνουν μόνο σε απολυταρχίες».

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ, σε συνέντευξή του στην DW, χαρακτήρισε τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ως μια απολύτως υπερβολική αντίδραση, εκφράζοντας επισήμως τη διαμαρτυρία του «για αυτήν την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης». Και πρόσθεσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης» δήλωσε ο Λίμπουργκ, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη χώρα, θα εντείνουμε το ρεπορτάζ μας για τη χώρα».

«Δεν θα αγνοήσουμε απλώς τι συμβαίνει στη Ρωσία, θα κάνουμε ρεπορτάζ. Και θα κάνουμε όλο και περισσότερα» ξεκαθάρισε. Παράλληλα, δήλωσε πως η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης θα αποτελέσει πλήγμα για τους δημοσιογράφους της DW στη Μόσχα, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με τη χώρα και τη ρωσική κουλτούρα. «Είναι δύσκολο να δεχτούν ότι πρέπει να σταματήσουν από τη μια μέρα στην άλλη» είπε.

Ο Λίμπουργκ γνωστοποίησε ότι «περιμέναμε κάποια μέτρα από τη ρωσική πλευρά, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια απολύτως υπερβολική αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Θα προβούμε σε νομικές ενέργειες και θα προσπαθήσουμε να δούμε αν αυτά τα μέτρα είναι νόμιμα, ακόμη και με βάση τα ρωσικά δεδομένα».

Αντιδρούν Γερμανοί δημοσιογράφοι μετά την απαγόρευση στην DW

Εν τω μεταξύ η Ένωση Δημοσιογράφων της Γερμανίας (DJV) κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την απαγόρευση των εκπομπών της DW στην Ρωσία και να μην αφαιρέσει τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων της.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τόσο σκληρά μέτρα λογοκρισίας» δήλωσε ο πρόεδρος της DJV Φρανκ Γιουμπεράλ (Frank Überall).

Η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων αναμένει από την γερμανική κυβέρνηση να εκφράσει διαμαρτυρία για αυτά τα μέτρα εκφοβισμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την Deutsche Welle και τους συνεργάτες της. Αυτό πρέπει επειγόντως να το αποσαφηνίσει στη Μόσχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της DJV.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ