Κοσμος

Ρωσία και Κίνα απέναντι στη Δύση: Η «εύθραυστη» συμμαχία

Η κρίση στην Ουκρανία, το μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Αγώνες και οι Ουιγούροι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο © EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

Κίνα και Ρωσία σε κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση. Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κοινό μήνυμα στη Δύση «να εγκαταλείψει την ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου» έστειλαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ. Ρωσία και Κίνα έχουν έρθει πιο κοντά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια συμμαχία όμως με αρκετά «αγκάθια».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Κινέζος ομόλογός του συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή (04.02) στο Πεκίνο λίγο πριν ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους έχουν μποϊκοτάρει χώρες της Δύσης. Το μποϊκοτάζ συνδέεται με τις καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων από τις κινεζικές αρχές.

Το συγκεκριμένο μήνυμα από Κίνα και Ρωσία έρχεται την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία ολοένα και οξύνεται. Μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια για νέες ενεργειακές συμφωνίες, που φέρνουν περισσότερο ρωσικό αέριο στην Κίνα τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, συμφώνησαν σε συμβόλαιο, διάρκειας 30 ετών, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ενός νέου αγωγού.

Η ρωσική Gazprom θα τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι πρώτες μεταφορές ρωσικού αερίου από τη ρωσική Άπω Ανατολή σε περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας θα γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία.

 

Τι ζητούν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ από τη Δύση

Στο κοινό ανακοινωθέν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησαν να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που θυμίζει καταστάσεις της Ψυχροπολεμικής περιόδου. Συγκεκριμένα:

  • Καλούν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την «επέκταση προς Ανατολάς».
  • Αποκηρύσσουν τη δημιουργία νέων συμμαχιών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (σ.σ. συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία).
  • Εξαπολύουν τα βέλη τους στη Δύση, θεωρώντας ότι υποκινεί την αστάθεια.

Παράλληλα, η Κίνα εμφανίζεται υποστηρικτική στη Ρωσία που έχει θέσει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στα σύνορά της με την Ευρώπη. Από τη μεριά της η Μόσχα ασκεί κριτική στις χώρες που «πολιτικοποίησαν» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022, επιλέγοντας το μποϊκοτάζ.

Το πόσο συμβολική σημασία είχε το σημερινό τετ α τετ Πούτιν και Σι Τζινπίγνκ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι το πρώτο διά ζώσης του Κινέζου προέδρου με ξένο ηγέτη τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian, the New York Times

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ