Κοσμος

Επίσκοπος Μονάχου: Υπέρ της κατάργησης της αγαμίας των κληρικών

Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπέρ της κατάργησης της υποχρέωσης αγαμίας των κληρικών τάσσεται ο Επίσκοπος Μονάχου
Καθολικοί © Josh Applegate/Unsplash

Υπέρ της κατάργησης της υποχρέωσης αγαμίας των κληρικών τάσσεται ο Επίσκοπος Μονάχου.

Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής αγαμίας των κληρικών της Καθολικής Εκκλησίας τάχθηκε ο Επίσκοπος Μονάχου, Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε εκκλησιαστικά ιδρύματα της περιοχής.

«Θα ήταν καλύτερα για κάποιους ιερείς αν ήταν παντρεμένοι. Δεν πιστεύω ότι μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί όπως μέχρι σήμερα. Αλλά αν αυτό πρέπει να αφορά κάθε ιερέα, εκεί βάζω ένα ερωτηματικό», δήλωσε ο Καρδινάλιος στη Sueddeutsche Zeitung και διευκρίνισε ότι ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι οι σεξουαλικοί λόγοι, αλλά το γεγονός ότι θα ήταν καλύτερο για τη ζωή των ιερέων να μην είναι μόνοι.

Πρώτη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Καρδινάλιου Μαρξ

Είναι η πρώτη φορά που ο Καρδινάλιος Μαρξ τοποθετείται τόσο ξεκάθαρα στο θέμα, καθώς το 2019 ήταν ακόμη της άποψης ότι θα μπορούσαν ίσως να εφαρμοστούν κάποιοι περιορισμοί στην αγαμία μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές με έλλειψη ιερέων.

Στη σημερινή του συνέντευξη όμως ο Καρδινάλιος χαρακτηρίζει «επισφαλή» τον ιερατικό τρόπο ζωής και αναφέρει ότι ο ίδιος λέει συνέχεια στους νέους κληρικούς πως δεν είναι εύκολο να ζει κανείς μόνος. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν διακρίνει κάποια γενική διασύνδεση της μοναξιάς με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά παραδέχεται ότι αυτός ο τρόπος ζωής και αυτή η «ανδρική κοινωνία» προσελκύουν και άτομα που δεν είναι κατάλληλα ή είναι σεξουαλικά ανώριμα.

Ο Καρδινάλιος εξέφρασε πάντως επιφύλαξη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μπορούν να χειροτονηθούν γυναίκες ιερείς.

«Τα επιχειρήματα εναντίον μιας τέτοιας απόφασης καθίστανται όλο και πιο αδύναμα», αναγνώρισε, αλλά τόνισε ότι θα χρειαστεί μεγάλη συναίνεση, διαφορετικά κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.