Κοσμος

Καναδάς: Οι αντιεμβολιαστές φορτηγατζήδες μένουν στους δρόμους

To «Κομβόι της Ελευθερίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καναδάς: «Κονβόι» φορτηγατζήδων διαδηλώνει ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Καναδάς- Διαδηλωτές ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό © EPA Pool

Οι οδηγοί φορτηγών, που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβας δεν αποχωρούν μέχρι η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το επωνομαζόμενο «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση φορτηγατζήδων ενάντια στην απαίτηση εμβολιασμού για τους διασυνοριακούς οδηγούς, αλλά μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με πολλούς οδηγούς να παρκάρουν τα φορτηγά τους στο Εθνικό Μουσείο Πολέμου.

«Κατανοούμε την αγανάκτησή σας… όμως η ευθύνη για την ταλαιπωρία σας επιρρίπτεται ξεκάθαρα στους ώμους των πολιτικών», δήλωσε ο επικεφαλής των διαδηλωτών Κρις Μπάρμπερ, σε μια ανακοίνωση προς τους κατοίκους της Οτάβας. «Βρισκόμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά, εωσότου πετύχουμε τον στόχο μας, να δούμε ένα τέλος σε όλα τα μέτρα για την Covid-19 και με αυτό την αποκατάσταση των ελευθεριών όλων των Καναδών», σημείωσε.

«Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί», είπε η Τζένιφερ από την επαρχία Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδο. Οδήγησε επί 18 ώρες για να φτάσει στην Οτάβα με την πομπή από τις ακτές του Ατλαντικού.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο και εκτίνονται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένα μέλη ακροδεξιών κύκλων έκαναν πράγματι απειλητικά σχόλια και κάλεσαν να μιμηθούν την επίθεση στο Καπιτώλιο, την αντίστοιχη της επίθεσης στο Αμερικανικό Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα ότι οι Καναδοί έχουν αηδιάσει από τη συμπεριφορά ορισμένων διαδηλωτών και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν θα τον εκφοβίσει.

Η αδράνεια των αστυνομικών στην Οτάβα, ορισμένοι εκ των οποίων πόζαραν σε σέλφι με τους διαδηλωτές, έρχεται σε αντίθεση με μια πιο δυναμική ανάληψη δράσης από τις αρχές στην επαρχία Αλμπέρτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Έφιπποι αστυνομικοί προσέγγισαν χθες τους οδηγούς φορτηγών που μπλόκαραν την αμερικανική μεθόριο, στην πόλη Κουτς, ωστόσο υποχώρησαν έπειτα από συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις απειλούν, επίσης, το μέλλον του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος. Ο ηγέτης του κόμματος Έριν Ο΄ Τουλ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα από βουλευτές που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή στην αρχή δεν στήριξε σθεναρά τους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ