Κοσμος

Gender-neutral αντωνυμία στα νορβηγικά

Πρόκειται για την λέξη «hen»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
norway-g199d03275_1280.jpg
Νορβηγία © Pixabay

Aντωνυμία που δεν δεσμεύεται με το αρσενικό ή το θηλυκό θα συμπεριληφθεί στα νορβηγικά λεξικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το Γλωσσολογικό Συμβούλιο της Νορβηγίας η λέξη «hen» οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις καθημερινές συνομιλίες, αντί του θηλυκού «hun» και του αρσενικού «han».Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε όμως εδώ και καιρό συζήτηση για την εισαγωγή μίας λέξης ανεξάρτητης του φύλου στο νορβηγικό λεξιλόγιο.

Το νορβηγικό «hen» ενδέχεται να μπει και επίσημα στην νορβηγική γλώσσα ακόμη και αυτή την άνοιξη ή το αργότερο νωρίς το φθινόπωρο, έπειτα από κάποια περίοδο δοκιμαστική για την απήχησή του στην γλωσσολογική κοινότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους συζητήσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, υπήρξαν αντιδράσεις από τον Γάλλο υπουργό Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, για την χρήση της λεξης «iel» που αποτελεί σύζευξη των αντωνυμιών «il» (αρσενικό) και «elle» από λεξικό.

Στις ΗΠΑ, όμως, το Merriam – Webster, ενδεχομένως από τα πιο αξιόπιστα λεξικά της αγγλικής, έχει ενσωματώσει από το 2019 την αντωνυμία «they», η οποία δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο φύλο.

Mε πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ