Κοσμος

Aπορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του νεοναζί Mπρέιβικ

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anders-breivik-makeleio-norvigia.jpg
O μακελάρης της Νορβηγίας Άντερς Μπρέιβικ © EPA/LISE AASERUD

Η νορβηγική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος ζητούσε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

«Υπάρχει προφανής κίνδυνος να επαναλάβει τη συμπεριφορά που οδήγησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου» 2011, ανέφερε το δικαστήριο του Τέλεμαρκ στο σκεπτικό της απόφασής του.

Τόσο η εισαγγελέας όσο και η ψυχίατρος που εξέτασαν τον Μπρέιβικ είχαν ταχθεί επίσης κατά της αποφυλάκισης του. «Ο Μπρέιβικ που ζητεί σήμερα την εμπιστοσύνη μας είναι ο ίδιος που κατέστρεψε τη συνοικία των υπουργείων», κατήγγειλε πριν λίγες μέρες η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ, ενώ η ψυχίατρος Ράντι Ρόσενκβιστ είχε δηλώσει «Εκτιμώ ότι η διάγνωση του Μπρέιβικ είναι ίδια με αυτή που είχα κάνει».

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του – τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Ο 42χρονος Μπρέιβικ εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον, εφόσον θεωρηθεί απειλή για την κοινωνία. Είχε ωστόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την πρόωρη αποφυλάκισή του αφού εξέτισε 10 χρόνια από την ποινή του και μπορεί να υποβάλει παρόμοια αιτήματα ένα χρόνο έπειτα από κάθε απόρριψη του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ