Κοσμος

27 Ιανουαρίου - Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Σαν σήμερα το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς
Άουσβιτς © EPA / ANDRZEJ GRYGIEL

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος - 27 Ιανουαρίου: Οι εκδηλώσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τα θύματα και το μήνυμα της Κ. Σακελλαροπούλου.

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του, ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.

Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Στο Ισραήλ η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Γιομ Ασοά, τιμάται την 27η μέρα του Εβραϊκού μήνα Νισάν που συνήθως είναι τον Απρίλιο.

Ευρωκοινοβούλιο: Εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου θα φιλοξενήσει σήμερα την Μάργκοτ Φράιντλαντερ, μια εκ των επιζώντων του ολοκαυτώματατος, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, από τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού, οι ευρωβουλευτές θα τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σακελλαροπούλου για Ολοκαύτωμα: Τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς, τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην κυριαρχήσει ποτέ ξανά το σκοτάδι του αντισημιτισμού και του ρατσισμού», ανέφερε σε ανάρτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ