Κοσμος

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν αλλά θα τα πουν ξανά ΗΠΑ και Ρωσία

«Συμφωνήσαμε να απαντήσουν στις προτάσεις μας» είπε ο Λαβρόφ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ για την αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Δίχως την μεγάλη εξέλιξη ολοκληρώθηκε στη Γενεύη και στο ξενοδοχείο President Wilson, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για την εκτόνωση της έντασης που έχει χτυπήσει κόκκινο γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Εμείς δεν σχεδιάζουμε εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχουμε κανένα σχέδιο για εισβολή», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης που ζήτησε να σταματήσουν οι υστερικές αντιδράσεις από τα media. «Το θέμα είναι τί θα πράξουν οι Αμερικανοί με τις δυνάμεις τους που σταθμεύουν στην Ευρώπη, κι αυτό το θίξαμε στις συζητήσεις μας με τον Άντονυ Μπλίνκεν», πρόσθεσε και εξέφρασε την ανησυχία του για τα «όπλα από δυτικές χώρες που κατακλύζουν την Ουκρανία». Είπε επίσης ότι το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας «δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ουκρανικό ζήτημα». 

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε από την πλευρά του, ο ο Μπλίνκεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα εισβάλει» στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε για «μια απάντηση γρήγορη, σοβαρή και ενωμένη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», αν ο ρωσικός στρατός διασχίσει τα σύνορα.

Τι ζητάει η Μόσχα από την Ουάσινγκτον

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.  Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια λίστα με απαιτήσεις (αξιώνοντας δεσμεύσεις από την πλευρά των Δυτικών περί μη ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, περί απομάκρυνσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, περί μη εγκατάστασης δυτικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κ.ά.) οι οποίες είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν συνολικά δεκτές ως «πακέτο» από τη Δύση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί πλέον και την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Παρότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να διαψεύδει ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία, η κινητικότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι πολύ σημαντική και φυσικά δημιουργεί ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Η Δύση δείχνει να συσπειρώνεται γύρω από τη ρωσική απειλή, ενώ η Μόσχα αποστέλλει πυραύλους S-400 στη Λευκορωσία που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ