Κοσμος

H Ρωσία ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Ως φερόμενο αντάλλαγμα για να μην εισβάλλει στην Ουκρανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Όπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγη ώρα πριν ο επικεφαλής του, ο Σεργκέι Λαβρόφ τα πει με τον αμερικανό ομόλογό του, οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δυο χώρες που έγιναν μέλη της συμμαχίας το 2004. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς ανώτατος στρατηγός του ΝΑΤΟ φέρεται να πρότεινε η συμμαχία να αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μετά τη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να αυξήσει τις δυνατότητες των δικών της εθνικών δυνάμεων «στο πλαίσιο των συμμαχικών δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας» αν χρειαστεί, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Στέφαν Γκάνεφ.

Ο Στέφαν Γιάνεφ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ συζητιούνται διάφορες επιλογές. Μία εξ αυτών είναι η εγκαθίδρυση παρουσίας της στρατιωτικής συμμαχίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της αποστολής «Ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία» (EfP). «Η θέση μου είναι ότι μια τέτοια συζήτηση, αντίστοιχα μια τέτοια προσέγγιση, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση των εντάσεων στην περιοχή» ανέφερε ο Γιάνεφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την Παρασκευή πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ