- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η ομιλία Μπάιντεν και η αντίδραση Τραμπ
«Δεν θα αφήσω κανέναν να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας»
Αντιπαράθεση Μπάιντεν - Τραμπ ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.
«Δεν θα αφήσω κανέναν να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας» των ΗΠΑ: ο Τζο Μπάιντεν εκφώνησε την Πέμπτη (6/1) 25λεπτη ομιλία με βαρύ περιεχόμενο σε τόνο άνευ προηγουμένου, προσάπτοντας ευθύνες προσωπικά στον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, για την επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο.
Τον κατηγόρησε πως «αποπειράθηκε να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» υποκινώντας την «ένοπλη εξέγερση» για την αποτροπή της επικύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος αντέδρασε όχι με μία, ούτε με δύο, αλλά με τρεις ανακοινώσεις, σε ύφος οργίλο, πιστοποιώντας - αν είχε κανείς αμφιβολία - ότι οι επετειακές εκδηλώσεις κάθε άλλο παρά συμφιλίωσαν τους Αμερικανούς, απεναντίας όξυναν την πολιτική αντιπαράθεση.
«Πυρά» Τραμπ κατά Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν «χρησιμοποίησε το όνομά μου για να προσπαθήσει να διχάσει ακόμα πιο πολύ την Αμερική», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό το πολιτικό θέατρο έχει μοναδικό σκοπό να εκτρέψει την προσοχή από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν απέτυχε εντελώς και απόλυτα».
Στην πραγματικότητα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν πρόφερε ούτε μια φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, προτιμώντας να αναφέρεται σ’ αυτόν με τους όρους «ο πρώην πρόεδρος» και «ο ηττηθείς πρώην πρόεδρος», έχοντας ασφαλώς συναίσθηση του γεγονότος πως οι διατυπώσεις αυτές θα έκαναν έξαλλο τον δισεκατομμυριούχο. Ο κ. Μπάιντεν άφησε κατά μέρος τη συνηθισμένη του προσήνεια, εκφράστηκε σε τόνο πολύ σκληρό στην ομιλία του στο «hall of statues» του Κογκρέσου.
Ο 79χρονος Δημοκρατικός στην ολομέτωπη επίθεσή του στον πρώην πρόεδρο του πρόσαψε πως «δημιούργησε κι επεκτείνει έναν ιστό ψεμάτων για τις εκλογές του 2020», πως το έκανε επειδή «προτιμά την εξουσία από το να έχει αρχές», διότι «το τραυματισμένο του εγώ τον κόφτει περισσότερο από τη δημοκρατία μας».
Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος επέμεινε ξανά χθες ότι στις εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» τη νίκη, κάτι για το οποίο ουδέποτε παρουσίασε αποδείξεις.
«Μην ξεχάσετε ποτέ το έγκλημα των προεδρικών εκλογών του 2020. Μην εγκαταλείψετε ποτέ», παρότρυνε ο Ντόναλντ Τραμπ τους υποστηρικτές του.
«Θα γίνουμε ένα έθνος που θα δέχεται πως η πολιτική βία θα αποτελεί κανόνα;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, που επέμεινε ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί, εντός και εκτός των συνόρων τους, σε «μάχη» στην οποία αναμετρώνται «η δημοκρατία» με «τον αυταρχισμό».
«Δεν την επιδίωξα αυτή τη μάχη», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν, που σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μόλις το 55% των Αμερικανών πιστεύει πως ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών του 2020.
Όμως «δεν θα αφήσω κανέναν να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας» στην Αμερική, επέμεινε.
Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν εάν θεωρεί πως στην πραγματικότητα βάθυνε τον διχασμό στις ΗΠΑ με την ομιλία του, ο πρόεδρος αντέτεινε «όταν θες να αναρρώσεις, πρέπει να αναγνωρίζεις τη βαρύτητα του τραύματος».
Από την άποψη του τόνου τουλάχιστον, ο Τζο Μπάιντεν έκανε χθες ρήξη. Από την αρχή της θητείας του, αγνοεί όταν δεν περιφρονεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του, προτιμώντας να βασιστεί στον πραγματισμό και στο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί για να συμφιλιώσει τους Αμερικανούς.
Όμως να που η προεδρία του μοιάζει κολλημένη στη λάσπη: οι μεταρρυθμίσεις του εν μέρει έχουν μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, η πανδημία έχει επιστρέψει δριμύτερη, ο πληθωρισμός πτοεί τους Αμερικανούς κι ο αρχηγός του κράτους, με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ, δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει την οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου, ελλείψει συνοχής στις τάξεις της παράταξής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.