Κοσμος

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, το βιβλίο για τον Πούτιν και η Τσέλσι

O Ρώσος μεγιστάνας φαινόταν ως «ταμίας» του Κρεμλίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος μεγιστάνας κέρδισε τη δίκη για το βιβλίο «Putin's People»
Roman Abramovich © Clive Mason/Getty Images/Ideal Image

Ο εκδοτικός οίκος Harper Collins διευθέτησε μια διαφωνία με τον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς σχετικά με ένα βιβλίο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκδοτικός οίκος Harper Collins ήρθε σε συμφωνία με τον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς σχετικά με ένα βιβλίο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να αλλάξει ορισμένα αποσπάσματα που σχετίζονται με τους λόγους που ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι προχώρησε στην αγορά της στις αρχές του 2000. 

Στο βιβλίο, με τίτλο «Putin's People: How the KGB took back Russia and then took on the West»» που κυκλοφόρησε το 2020 από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Κάθριν Μπέλτον, αναφέρεται η άνοδος στην εξουσία του Πούτιν και πόσοι από τους συνεργάτες του από τις πρώην σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν φτάσει σε θέσεις πλούτου και επιρροής, μετά από τη νίκη τουτ στο Κρεμλίνο το 1999.

Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι το βιβλίο ήταν συκοφαντικό, καθώς ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος «ενεργούσε για λογαριασμό του Κρεμλίνου» όταν αγόρασε την βρετανική ομάδα το 2003 έναντι 150 εκατ. λιρών.

Ο Χιου Τόμλινσον, δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα, είχε αναφέρει στο δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο πως οι αναγνώστες του βιβλίου θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «ο κύριος Αμπράμοβιτς χρησιμοποιήθηκε ως το αποδεκτό πρόσωπο ενός διεφθαρμένου και επικίνδυνου καθεστώτος» και πως διατηρούσε μια σχέση διαφθοράς με τον πρόεδρο Πούτιν ενεργώντας ως «ταμίας» του.

Από την πλευρά του ο Άντριου Κάλντκοτ, συνήγορος της συγγραφέως και του εκδοτικού οίκου, τόνισε πως ο χαρακτηρισμός «ταμίας» για τον Αμπράμοβιτς ήταν εντός εισαγωγικών, γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειτο για τα λόγια κάποια άλλου και όχι για την άποψη της συγγραφέως.

«Σε αντίθεση με τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο, η θέση του κ. Αμπράμοβιτς με την Chelsea Football Club ήταν πάντα σαφής και διαφανής: να δημιουργήσει μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης στο γήπεδο και να διασφαλίσει ότι ο σύλλογος παίζει θετικό ρόλο σε όλες τις κοινότητές του», είπε ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που o Ηαrper Collins και η συγγραφέας ζήτησαν συγγνώμη από τον κ. Αμπράμοβιτς και συμφώνησαν να τροποποιήσουν το βιβλίο, αφαιρώντας αρκετούς ψευδείς ισχυρισμούς γι΄ αυτό: αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είχαν στοιχεία και ήταν στην πραγματικότητα ψευδείς».

Ο οίκος Harper Collins δήλωσε ότι συμφώνησε να αλλάξει αποσπάσματα στο βιβλίο και ζήτησε συγγνώμη, μαζί με την Μπέλτον, για «τις πτυχές που δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες όσο θα ήθελαν να είναι». Ο Αμπράμοβιτς δεν ζήτησε αποζημίωση, αλλά δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μήνυση κατά του βιβλίου για συκοφαντική δυσφήμιση έχει καταθέσει και η κρατική ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft. Όμως, η δικαστής Τιπλς αποφάνθηκε πως οι τρεις από τις τέσσερις παραγράφους του βιβλίου για τις οποίες κατέθεσε μήνυση η Rosneft δεν αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση για την εταιρεία.

«Ενώ το βιβλίο πάντα περιλάμβανε τη διάψευση ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ενεργούσε υπό την καθοδήγηση κάποιου όταν αγόρασε την Τσέλσι, η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή εξήγηση των κινήτρων του κ. Αμπράμοβιτς για την αγορά του συλλόγου», υπερασπίστηκε τον εαυτό της η συγγραφέας Κάθριν Μπέλτον, πρώην ανταποκρίτρια των Financial Times στη Μόσχα.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ