- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπάιντεν: Θα αντιδράσουμε αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι εκτιμά την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα αντιδράσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην αρχή πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς», αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας.
Ζελένσκι: Εκτιμούμε την υποστήριξη των ΗΠΑ
«Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη» της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ, ήταν η αντίδραση του κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. Πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις «ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης».
The first international talk of the year with @POTUS proves the special nature of our relations. Joint actions of 🇺🇦, 🇺🇸 and partners in keeping peace in Europe, preventing further escalation, reforms, deoligarchization were discussed. We appreciate the unwavering support of 🇺🇦.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 2, 2022
Την Κυριακή 9η και τη Δευτέρα 10η Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη. Οι δύο πλευρές, που θα εκπροσωπηθούν από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα συνεχίσουν τις επαφές την Τετάρτη 12η Ιανουαρίου, στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας, κατόπιν την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψής τους την προηγουμένη: «Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO».
«Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.
Επρόκειτο για τη δεύτερη συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών μέσα σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, με την κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της σήμερα φιλοδυτικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
«Σκληρές κυρώσεις»
Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την «υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Ντονμπάς και στην ενεργητική διπλωματία για να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Δυνάμει των συμφωνιών αυτών, που σύναψαν τα μέρη υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ουκρανία δέχθηκε να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι απειλή την Ουκρανία με νέα εισβολή, έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014, και ότι κινεί τα νήματα του πολέμου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που ξέσπασε στο Ντονμπάς την ίδια χρονιά. Κάπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα.
Από την άλλη, για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε «ικανοποίηση» για την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη για περίπου πενήντα λεπτά, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.