Κοσμος

Σκληρό lockdown στην Ολλανδία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου - Νέα μέτρα

Κλείνουν σχολεία, μπαρ και εστιατόρια - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε νέο lockdown η Ολλανδία για τον κορωνοϊό - Εικόνα από το έρημο Άμστερνταμ
Σε νέο lockdown η Ολλανδία για τον κορωνοϊό - Εικόνα από το έρημο Άμστερνταμ © EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Η Ολλανδία μπαίνει σε σκληρό lockdown για τον κορωνοϊό, με νέα μέτρα να ξεκινούν την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021. Κλειστά σχολεία, εστιατόρια και μπαρ.

Σκληρό lockdown ενεργοποιείται στην Ολλανδία, με τα νέα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών να τίθενται σε ισχύ την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, στις 05.00 το πρωί.

Όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που αφορούν τα είδη πρώτης ανάγκης, κλείνουν. Μπαρ και εστιατόρια κατεβάζουν ρολά, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα σχολεία.

Η απόφαση για το lockdown στην Ολλανδία ελήφθη, καθώς συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού και η ανησυχία εντείνεται για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάρκ Ρούτε. Το σκληρό lockdown θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2022, όταν και θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου υιοθέτησαν τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων για τον κορωνοϊό στην Ολλανδία. Το lockdown ενεργοποιείται, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μαρκ Ρούτε για lockdown στην Ολλανδία: «Η χώρα κλείνει ξανά»

Η καραντίνα στην Ολλανδία θα διαρκέσει σε όλη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά.

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον» δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο».

Lockdown στην Ολλανδία: Κλειστά εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και κομμωτήρια

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια κλείνουν από αύριο Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

«Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου 2022» είπε ο Ρούτε. Και πρόσθεσε: «Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ».

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε «μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία», τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, ανέφερε επίσης ο Ρούτε.

Η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει στην Ολλανδία

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση -ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Σήμερα, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, που ανακοινώθηκε το σκληρό lockdown στην Ολλανδία, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 14.616 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι συνολικές μολύνσεις Covid-19 στην Ολλανδία έχουν ξεπεράσει τα 2,9 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19 έχουν φθάσει τις 20.420.

Σημειώνεται ότι νεότερες μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ολλανδία δείχνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν στη χώρα από τις 19 Νοεμβρίου 2021.

Με πληροφορίες από Independent/BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ