Κοσμος

Εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν - Φόνοι μέσα σε σχολεία

Η αποκαλυπτική έκθεση από τη Διεθνή Αμνηστία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικό Hummer στο Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν
Αμερικανικό Hummer στο Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν © EPA

Στο Αφγανιστάν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου τον Αύγουστο, καθώς κατέρρεε η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες το διάστημα που η υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατέρρεε και οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν ξανά την εξουσία, τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, οι Ταλιμπάν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ευθύνονται για επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλα δεινά στον άμαχο πληθυσμό προτού η κυβέρνηση καταρρεύσει και οι ισλαμιστές ανακτήσουν την εξουσία στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο κείμενο τεκμηριώνονται υποθέσεις βασανισμών, εξωδικαστικών εκτελέσεων και δολοφονιών από μέλη των Ταλιμπάν στο τελικό στάδιο της ένοπλης σύρραξης στο Αφγανιστάν, καθώς και απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια σειράς χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα μετατράπηκαν σε τόπους εγκλημάτων, καθώς κόσμος σκοτωνόταν και τραυματιζόταν», συνοψίζει η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Η κα αλαμάρ καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διενεργήσει έρευνα για όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, «ανεξαρτήτως του πού θα το οδηγήσει» αυτή.

Βασανισμοί και δολοφονίες από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - Τι καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν κατέγραψε ότι τους πρώτους μήνες του 2021 σκοτώθηκαν 1.659 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3.524, αριθμοί αυξημένοι κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Πάντα σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν βασάνισαν και δολοφόνησαν μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς καταλάμβαναν τη μια πόλη πίσω από την άλλη.

Θύματα κατήγγειλαν ωμότητες από πλευράς των ισλαμιστών μαχητών σε δύο περιοχές της επαρχίας Παντσίρ και στη Σπιν Μπολντάκ, στην επαρχία Κανταχάρ.

Η έκθεση από τη Διεθνή Αμνησία για το Αφγανιστάν αναφέρεται επίσης σε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία χρόνια που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά τουλάχιστον 28 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον έξι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ