Κοσμος

Τesla: Νέες αγωγές για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων

Κατηγορούν την εταιρεία ότι στηρίζει μια κουλτούρα σεξιστικής συμπεριφοράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Tesla
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Tesla © Pixabay

Έξι γυναίκες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Tesla κατηγορώντας την ότι στηρίζει μια κουλτούρα σεξιστικής συμπεριφοράς.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Tesla και τη μονάδα παραγωγής που διατηρεί στο Fremont της Καλιφόρνια.

Έξι γυναίκες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εταιρείας κατηγορώντας την ότι στηρίζει μια κουλτούρα σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.

Οι γυναίκες υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι συχνά γίνονταν αποδέκτες απρεπών σχολίων και χειρονομιών, αλλά και διακρίσεων. Σε έξι διαφορετικές αγωγές που κατατέθηκαν την Τρίτη, οι γυναίκες αυτές περιγράφουν ότι πολύ συχνά άνδρες συνεργάτες τους αναφέρονταν στο σώμα και στα ρούχα τους και μάλιστα κάποιες από αυτές υποστηρίζουν ότι μετατέθηκαν σε άλλο πόστο όταν κατήγγειλαν τα συμβάντα.

Οι καταγγέλλουσες σε συνέντευξη στη Washington Post περιέγραψαν πληθώρα τέτοιων συμπεριφορών. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γυναίκες υπάλληλοι κατήγγειλαν τα όσα βίωναν στους ανωτέρους τους χωρίς στην ουσία να γίνει κάτι. Άλλες πάλι είπαν ότι επειδή οι ανώτεροι τους συμμετείχαν στην παρενόχληση, φοβήθηκαν να προβούν σε καταγγελίες. Πολλές από αυτές μάλιστα είπαν ότι προσπάθησαν να αποφύγουν αυτές τις συμπεριφορές φορώντας πιο φαρδιά και λιγότερο προκλητικά ρούχα. Αναφέρουν παράλληλα ότι αυτή η εμπειρία τις οδήγησε σε κατάθλιψη, άγχος και τελικά τις απέτρεψε από το να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Συγκεκριμένα, μια υπάλληλος η Jessica Brooks που δουλεύει στο εργοστάσιο στο Fremont, ανέφερε, σε συνέντευξή της στη Washington Post, ότι η κατάσταση είχε γίνει τόσο ανυπόφορη που αναγκάστηκε να βάλει κούτες γύρω από το σημείο όπου εργάζεται ώστε να αποφεύγει τα αδιάκριτα βλέμματα και τα σχόλια. Ενώ ανέφερε ότι αγόρασε πουκάμισα, προκειμένου να τα φορά και να καλύπτει σημεία του σώματός της για να αποφύγει τα σχόλια των συνεργατών της.

«Με κούρασε τόσο πολύ αυτή η συμπεριφορά που αναγκαστικά να φτιάξω αυτοσχέδια φράγματα γύρω μου ώστε να μπορέσω να ησυχάσω. Το θεώρησα αναγκαίο για να μπορέσω να κάνω την δουλειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπάλληλος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Νοεμβρίου μια άλλη υπάλληλος της Tesla, η Τζέσικα Μπαράτσα, κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας καταγγέλλοντας διάχυτη σεξουαλική παρενόχληση.

«Η διάχυτη κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία περιλαμβάνει καθημερινό μπαράζ σεξιστικής φρασεολογίας και συμπεριφοράς, ανάμεσά τους συχνές θωπείες στους χώρους εργασίας του εργοστασίου, είναι γνωστή στους προϊστάμενους και στους διευθυντές και συχνά διαπράττεται από αυτούς», αναφέρεται στην εν λόγω αγωγή.

Τον Οκτώβριο, ένας συμβασιούχος Αφροαμερικανός κέρδισε αποζημίωση 137 εκατομμυρίων δολαρίων για ρατσισμό εναντίον του στον χώρο εργασίας του στην Tesla.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ