Κοσμος

Τέλος το κάπνισμα στη Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα ή προϊόντα καπνού ακόμα κι όταν ενηλικιωθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρός που καπνίζει
© Luka Malic / Unsplash

Η αντικαπνιστική πολιτική της κυβέρνησης της Τζασίντα Άρντερν με στόχο την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει την πώληση καπνού στην επόμενη γενιά της, σε μια προσπάθεια να σταματήσει οριστικά το κάπνισμα στη χώρα. Σύμφωνα με νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, όσο γεννήθηκαν μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα ή προϊόντα καπνού ακόμα κι όταν ενηλικιωθούν.«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Δρ Ayesha Verall. Η πρωτοβουλία είναι μέρος μιας σαρωτικής αντικαπνιστικής εκστρατείας που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας την περασμένη Πέμπτη. Γιατροί και άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας, όπως η καθηγήτρια Janet Hook από το Πανεπιστήμιο του Otago, χαιρέτησαν τις «παγκοσμίως πρωτοπόρες» μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την πρόσβαση στον καπνό και ταυτοχρόνως περιορίζουν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα.

Η πολιτική της καταστολής του καπνίσματος έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί συμφωνούν λέγοντας ότι είναι καιρός να στραφούμε προς την υγεία και την εξοικονόμηση χρημάτων για καλύτερα πράγματα -υπολογίζεται ότι οι καπνιστές δαπανούν για τσιγάρα 2.000-4.000 δολάρια ετησίως- ενώ άλλοι φοβούνται τη δημιουργία μαύρης αγοράς καπνού. Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και σημειώνει ότι τα τελωνεία θα χρειαστούν περισσότερους πόρους για να επιβάλουν τον έλεγχο των συνόρων. Δεδομένης της ριζωμένης συνήθειας του καπνίσματος, αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, οι «συμμορίες και οι εγκληματίες θα καλύψουν το κενό», λέει ο Sunny Kaushal, πρόεδρος του Dairy and Business Owners Group, μιας ομάδας λόμπι για τα τοπικά καταστήματα ψιλικών. Αλλά η Νέα Ζηλανδία είναι αποφασισμένη να επιτύχει τον εθνικό στόχο μείωσης του καπνίσματος στο 5% μέχρι το 2025, με την προοπτική να το εξαλείψει εντελώς το αργότερο μέχρι το 2035.

Αυτή τη στιγμή, το 13% των ενηλίκων της Νέας Ζηλανδίας καπνίζουν. Το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των ιθαγενών Μαορί, όπου φτάνει σχεδόν στο 33%. Οι Μαορί έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και υψηλότερο ποσοστό πνευμονοπαθειών και καρκίνου του πνεύμονα. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας επαναλαμβάνει προς ενημέρωση του κοινού ότι το κάπνισμα προκαλεί έναν στους τέσσερις καρκίνους και παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί για τα 5 εκατομμύρια των Νεοζηλανδών. Στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η κυβέρνηση επέβαλε τον περιορισμό των θέσεων πώλησης τσιγάρων, την απομάκρυνσή τους από τα σούπερ μάρκετ και από τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς. Ο αριθμός των καταστημάτων που είναι εξουσιοδοτημένα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί σε λιγότερα από 500, ενώ σήμερα είναι περίπου 8.000.

Τα τελευταία χρόνια, το «άτμισμα» -το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων που επίσης περιέχουν νικοτίνη- έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλές από τα τσιγάρα στις νεότερες γενιές. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιούν ότι ούτε το «άτμισμα» είναι αβλαβές: οι ερευνητές έχουν εντοπίσει επικίνδυνους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ