Κοσμος

Σε 4 χρόνια φυλακή καταδίκασε η χούντα την Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιανμάρ: Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι © EPA Pool

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση διαδηλώσεων από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση και παραβίαση των περιορισμών για τον Covid - η πρώτη ετυμηγορία που εκδόθηκε για την έκπτωτη ηγέτιδα της Μιανμάρ από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021. 

Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων - από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι έως παραβιάσεις του νόμου περί επίσημων μυστικών - που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ο δικηγόρος της είχε στο παρελθόν περιγράψει τις υποθέσεις ως «παράλογες».

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι  και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Δεν παρείχε, ωστόσο,  καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς . Αντ 'αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

Η υπόθεση υποκίνησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, η οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με τη χούντα. Η δεύτερη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία πριν από τις περσινές εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος Ουίν Μίντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή, επεσήμανε ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας. «Θα αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν σε φυλακή.

Η 76χρονη Σου Τσι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Τσι, αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Σου Τσι δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ