Κοσμος

Facebook: Κάνει ban σε επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ

Το Facebook, που διαθέτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Facebook
Facebook © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Το Facebook απομακρύνει από τις πλατφόρμες του επιχειρήσεις που συνδέονται με τον στρατό της Μιανμάρ.

Με ανακοίνωσή του, το Facebook γνωστοποίησε την απόφασή του να απομακρύνει από τις πλατφόρμες του επιχειρήσεις που συνδέονται με τον στρατό της Μιανμάρ.

Ο διαδικτυακός κολοσσός είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι απαγορεύει κάθε διαφημιστικό περιεχόμενο που συνδέεται με τον στρατό της Μιανμάρ, γνωστό και ως Τατμαντάου.

Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Έκτοτε έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν με βία.

Σήμερα ο Ράφαελ Φράνκελ, διευθυντής πολιτικής του Facebook για τις αναδυόμενες χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία επεκτείνει την απαγόρευση για να περιλαμβάνει και επιχειρήσεις.

Ο Φράνκελ εξήγησε ότι το Facebook αναλαμβάνει δράση μετά τα έγγραφα που παρουσίασε η διεθνής κοινότητα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές «διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση των Τατμαντάου, τη συνεχιζόμενη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση της εταιρείας «δεν συνδέεται» με την αγωγή που κατέθεσαν πρόσφυγες Ροχίνγκια εναντίον του Facebook, ζητώντας αποζημίωση 150 δισεκ. δολαρίων.

Οι Ροχίνγκια κατηγορούν τον κολοσσό του διαδικτύου ότι επέτρεψε να προωθηθούν στην πλατφόρμα του μηνύματα μίσους εναντίον της μειονότητάς τους.

Οι περισσότεροι Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα απάτριδων, βρήκαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από το 2017 και μετά λόγω των διώξεων που υπέστησαν στη Μιανμάρ, μια κυρίως βουδιστική χώρα, από τις ένοπλες δυνάμεις. Εκτιμάται ότι 10.000 Ροχίνγκια φονεύθηκαν από τον βιρμανικό στρατό το 2017.

Αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Μιανμάρ αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και εφόσον οι αρχές δεν τους εγγυώνται ίσα δικαιώματα, εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε φρικτές συνθήκες στα σύνορα της χώρας με το Μπανγκλαντές.

Στην αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες κατηγορούν το Facebook ότι «ήταν διατεθειμένο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια προκειμένου να έχει καλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία».

Αναφέρονται συγκεκριμένα σε αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μία από τις οποίες, από το 2013, ανέφερε: «πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους». Άλλη ανάρτηση έγραφε: «Ρίξτε βενζίνη και βάλτε φωτιά ώστε να συναντήσουν πιο γρήγορα τον Αλλάχ».

Το Facebook, που διαθέτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ, είχε παραδεχθεί το 2018 ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση σε βία και τον λόγο μίσους εναντίον των Ροχίνγκια.

Αντιδρώντας στην αγωγή ο Φράνκελ σχολίασε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Έχουμε δημιουργήσει μια αφοσιωμένη ομάδα ομιλητών της βιρμανικής γλώσσας, απαγορεύσαμε (την παρουσία) των Τατμαντάου, διακόψαμε τα δίκτυα που χειραγωγούσαν τη δημόσια συζήτηση και αναλάβαμε δράση ενάντια στη βλαβερή παραπληροφόρηση προκειμένου να φροντίσουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό το Facebook ότι δεν καταπολεμά την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις στην πλατφόρμα του.

Κάποιοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι, παρά το γεγονός ότι το Facebook ενημερώνεται για το περιεχόμενο μίσους, δεν αντιδρά, κάτι που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, καταλήγει σε διώξεις εναντίον μειονοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάζει και το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ