Κοσμος

Μιανμάρ: Μειώθηκε η ποινή της Σου Τσι σε δυο χρόνια από τέσσερα

Βρίσκεται σε κράτηση από τον περασμένο Φεβρουάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Αουνγκ Σαν Σου Κι
H Αουνγκ Σαν Σου Τσι © ΕPA Pool

Η ποινή της έκπτωτης ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι μειώθηκε από τέσσερα σε δύο χρόνια έπειτα από μερική χάρη που της έδωσε ο επικεφαλής της χούντας.

Η ποινή της έκπτωτης ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι μειώθηκε από τέσσερα σε δύο χρόνια έπειτα από μερική χάρη που της έδωσε ο επικεφαλής της διορισμένης από τον στρατό κυβέρνησης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας (MRTV).

Νωρίτερα σήμερα, δικαστήριο στη Μιανμάρ έκρινε πως η Σου Τσι, η οποία εκδιώχθηκε έπειτα από ένα πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, είναι ένοχη για τις κατηγορίες της υποκίνησης σε ταραχές και της παραβίασης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή για αυτό που ορισμένοι επικριτές χαρακτήρισαν «ψεύτικη δίκη».

Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων - από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι έως παραβιάσεις του νόμου περί επίσημων μυστικών - που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ο δικηγόρος της είχε στο παρελθόν περιγράψει τις υποθέσεις ως «παράλογες».

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι  και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Δεν παρείχε, ωστόσο,  καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς . Αντ 'αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

Η υπόθεση υποκίνησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, η οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με τη χούντα. Η δεύτερη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία πριν από τις περσινές εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος Ουίν Μίντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή, επεσήμανε ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας. «Θα αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν σε φυλακή.

Η 76χρονη Σου Τσι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Τσι, αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ