Κοσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: Σύσταση ΠΟΥ σε άνω των 60 να μην ταξιδεύουν

«Αναβάλλετε το ταξίδι σας», το μήνυμα που στέλνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ΠΟΥ καλεί τους άνω των 60 ετών και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται
Ο ΠΟΥ καλεί τους άνω των 60 ετών και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται © EPA/Mourad Balti Touati

Η μετάλλαξη Όμικρον ωθεί τον ΠΟΥ να κάνει σύσταση στους άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια. Αυτό συνέστησε σήμερα Τρίτη (30/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους» αναφέρει ο ΠΟΥ σε τεχνικό έγγραφο.

Και ξεκαθαρίζει ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας» συμπληρώνει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές στη Νότια Αφρική έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι πολλές χώρες τιμωρούν την άμεση και αποτελεσματική διαδικασία που ακολούθησε, εντοπίζοντας έγκαιρα τη νέα μετάλλαξη και γνωστοποιώντας τα ανησυχητικά στοιχεία. 

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», αναφέρει ακόμη ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της μετάλλαξης Όμικρον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ