Health & Fitness

Μετάλλαξη Όμικρον: Απειλείται με στιγματισμό η Νότια Αφρική

Επειδή εντόπισε εγκαίρως το νέο στέλεχος και ενημέρωσε υπεύθυνα τη διεθνή κοινότητα

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα περπατά σε δρόμο, στη Νότιο Αφρική
© EPA/KIM LUDBROOK

Σχόλιο για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Νότιας Αφρικής μετά από την καταγραφή κρουσμάτων του στελέχους Ο του νέου κορωνοϊού.

Δεν απέχουμε πολύ από τον διεθνή στιγματισμό της Νότιας Αφρικής, αν όχι της Αφρικής συνολικότερα, μετά από την καταγραφή κρουσμάτων του στελέχους Ο του νέου κορωνοϊού.

Δεν απέχουμε πολύ από τη δαιμονοποίηση μίας, τουλάχιστον, χώρας της Αφρικής, η οποία διαθέτει υψηλού επιπέδου σύστημα Υγείας και διεθνώς αναγνωρισμένους επιδημιολόγους και παθολόγους λοιμώξεων.

Η Νότια Αφρική διαθέτει ένα σύστημα Υγείας τόσο υψηλού επιπέδου και στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό τόσο αξιόλογο, ώστε, με την καταγραφή των κρουσμάτων του στελέχους Ο του νέου κορωνοϊού, ξεκίνησε, ευθύς αμέσως, η στενή παρακολούθηση και η συστηματική καταγραφή και περιγραφή της κλινικής πορείας όλων των κρουσμάτων του νέου στελέχους, προκειμένου οι υγειονομικές αρχές να είναι σε θέση τόσο να προστατεύσουν τον γενικό πληθυσμό της χώρας όσο και να ενημερώσουν τάχιστα και τεκμηριωμένα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τη διεθνή κοινή γνώμη για τον βαθμό και το επίπεδο της ενδεχόμενης επικινδυνότητας, της αυξημένης ή όχι μεταδοτικότητας και του επιπέδου της θνητότητας, που φαίνεται να χαρακτηρίζουν το στέλεχος Ο του νέου κορωνοϊού.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Νότιας Αφρικής και των όμορων σε αυτήν χωρών θέτει πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία ανακινεί με μία πολύ σημαντική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ενώ η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε «εντελώς διαφορετικά» ως προς τα κρούσματα που βρέθηκαν στη νότια Αφρική.

Ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής ανακοινώθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από μια ομάδα επιστημόνων στη Νότια Αφρική, η οποία ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια παραλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει ανίσχυρη την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και να καταστεί πιο μεταδοτική.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι το πλήγμα που αυτοί οι περιορισμοί επιφέρουν στις οικογένειες, στον τομέα των ταξιδιών, στη βιομηχανία του τουρισμού και στις επιχειρήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής βρίσκεται σε επικοινωνία με τις χώρες εκείνες που έχουν επιβάλει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην προσπάθειά της να τις κάνει να το επανεξετάσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ