- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εκφράζει εκ νέου ανησυχία για την Αιθιοπία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Nέοι περιορισμοί στις πληροφορίες από την κυβέρνηση
Bαθιά ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Αιθιοπία εξέφρασε εκ νέου το Στέιτ Ντιπαρτμεντ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Αιθιοπία και ζήτησε να πραγματοποιηθούν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τον ομοσπονδιακό στρατό.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Oromia Broadcasting Corporation, ο πρωθυπουργός και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του απέναντι στο Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF), οι συγκρούσεις με το οποίο συνεχίζονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τον Άμπιι, ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Κασαγκίτα, στην περιφέρεια Άφαρ, στα βορειοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα και σκοπεύει να καταλάβει την περιοχή Τσίφρα, βορειότερα, καθώς και την κοινότητα Μπούρκα.
«Είδατε τη νίκη που επιτύχαμε σε μία ημέρα μαχών. Θα συνεχίσουμε αύριο, υπάρχουν μεγάλες νίκες. Ο εχθρός δεν έχει ελπίδα απέναντί μας, θα νικήσουμε», επέμεινε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός.
«Ο υπουργός Μπλίνκεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ενδείξεις στρατιωτικής κλιμάκωσης της κατάστασης στην Αιθιοπία και υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Ο Πράις εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα.
Ο Άμπιι, πρώην ασυρματιστής του στρατού που έφτασε στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, πήγε στο μέτωπο για να τεθεί επικεφαλής της αντεπίθεσης του στρατού. Τις «τρέχουσες υποθέσεις» της χώρας διαχειρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Ντεμέκε Μεκόνεν.
Η κυβέρνηση, η οποία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις αρχές Νοεμβρίου, επέβαλε χθες νέους περιορισμούς όσον αφορά τη μετάδοση πληροφοριών για τον πόλεμο.
Οι μάχες ξεκίνησαν στο Τιγκράι τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο Άμπι έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση, που προερχόταν από το TPLF, κατηγορώντας το κίνημα αυτό ότι είχε επιτεθεί σε στρατιωτικές βάσεις. Τρεις εβδομάδες αργότερα ανακοίνωσε τη νίκη του στρατού, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε σχεδόν όλο το Τιγκράι και συνέχισε τις επιχειρήσεις του στις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ. Αυτήν την εβδομάδα οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν μια κοινότητα που απέχει 220 χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.