Κοσμος

Οι Βρυξέλλες προχωρούν σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Μινσκ

Στο στόχαστρο το καθεστώς Λουκασένκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EE-Λευκορωσία: Οι Βρυξέλλες προχωρούν σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Μινσκ
O Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ © EPA Pool

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας με αφορμή τα όσα γίνονται στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνοντας τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η ΕΕ κατηγορεί την Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να έρθουν στα σύνορά της και προωθεί χιλιάδες από αυτούς για να διασχίσουν την Πολωνία και άλλες χώρες, που έχουν σύνορα με την ΕΕ αντιδρώντας στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων, που έχουν ήδη επιβληθεί στο Μίνσκ.

Δύο διπλωμάτες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του κεντρικού αεροδρομίου της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να γίνει πιο δύσκολη η μεταφορά μεταναστών από αεροπορικές εταιρίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αύριο. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα συμμετάσχει και ο Νίκος Δένδιας.

«Θα δώσουμε το πράσινο φως για την επέκταση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καθένα που έχει συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Μπορέλ στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερία «Le Journal du Dimanche».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών γραφείων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αλλά και δράσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Μπορέλ.

Σε βάρος του πρόεδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο εφαρμόζονται ήδη διεθνείς κυρώσεις για την καταστολή διαδηλώσεων, ενώ ο ίδιος, έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ