Κοσμος

Λευκορωσία: «Εργαλειοποιεί» το μεταναστευτικό - Τα πυρά του ΝΑΤΟ

«Θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας με Πολωνία
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας με Πολωνία © EPA/VALDA KALNINA

Τη Λευκορωσία καταδικάζει το ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό, στηρίζοντας την Πολωνία, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα.

Τη Λευκορωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ για το χάος με τους χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία. Σε ανακοίνωσή της σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, εκφράζει τη «σθεναρή καταδίκη του στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση της μετανάστευσης που δημιουργείται τεχνητά από τη Λευκορωσία, ως μέρος υβριδικών ενεργειών που στοχεύουν κατά της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας για πολιτικούς σκοπούς».

Και προσθέσει: «Αυτές οι σκληρές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων». Επισημαίνει ακόμη ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται αλληλέγγυοι με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και άλλα συμμαχικά έθνη «που επηρεάζονται και υποστηρίζουν μέτρα, με γνώμονα τις θεμελιώδεις αξίες και το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο, που λαμβάνονται από τους Συμμάχους ατομικά και συλλογικά, ως απάντηση σε μια κατάσταση που απαιτεί στενό συντονισμό με βασικούς διεθνείς εταίρους».

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τονίζει, επίσης, ότι θα παραμείνει σε επαγρύπνηση έναντι του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης και πρόκλησης από τη Λευκορωσία στα σύνορά της με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες για την ασφάλεια της Συμμαχίας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν τη Λευκορωσία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ