- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φόβοι των ΗΠΑ για Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα
Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο Τομ Γουέστ
Ανησυχία για Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε ο αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη συμφιλίωση του Αφγανιστάν στο υπουργείο Εξωτερικών Τομ Γουέστ.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αύξηση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ) - βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν - και παραμένουν έντονα ανήσυχες για τη διαρκή παρουσία της αλ Κάιντα στη χώρα δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη συμφιλίωση του Αφγανιστάν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τομ Γουέστ.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι ο χειμώνας είναι πιθανό να περιπλέξει τις αναχωρήσεις από την χώρα Αφγανών, πρώην συνεργατών των αμερικανικών δυνάμεων που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθεί να μην είναι πλήρως λειτουργικό.
Ο Γουέστ μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να ενημερώσει τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ για τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν και είχε διαβουλεύσεις για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο που ακολούθησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στο Πακιστάν, την Ινδία και τη Ρωσία για να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα, χωρίς όμως να δώσει ακριβή ημερομηνία.
Ανθρωπιστική κρίση
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το ήδη πάμφτωχο κράτος της νοτιοκεντρικής Ασίας βγαίνει από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και οδεύει σε μια ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό το φάσμα της πείνας εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, της ξηρασίας και μιας οικονομίας σε κατάρρευση, που τροφοδοτείται από την έλλειψη ρευστού.
Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες επιθέσεις από τον ιδεολογικό τους εχθρό, το ΙΚΧ.
Ο Γουέστ είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί για την αύξηση των επιθέσεων του ΙΚΧ και θέλουμε οι Ταλιμπάν να επιτύχουν στην μάχη εναντίον τους. Όταν πρόκειται για άλλες (ένοπλες) οργανώσεις, δείτε, η αλ Κάιντα συνεχίζει να έχει παρουσία εκεί και ανησυχούμε πολύ γι' αυτό».
Η παρουσία της αλ Κάιντα «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί διαρκώς στο διάλογό μας με τους Ταλιμπάν», συνέχισε.
Φόβοι για επιθέσεις
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν μπορεί να αναπτύξει την ικανότητα μέσα σε 6 έως 12 μήνες να εξαπολύει επιθέσεις εκτός Αφγανιστάν και ότι η αλ Κάιντα να πράξει το ίδιο μέσα σε ένα έως δύο χρόνια.
Συμπληρώνοντας, ο Γουέστ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Καμπούλ και θέλει να δει τους Ταλιμπάν να αποδείξουν ότι έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά πριν οι ΗΠΑ εξετάσουν αυτή την επιλογή.
«Θέλουμε να δούμε μια υπεύθυνη και προβλέψιμη συμπεριφορά από την πλευρά των Ταλιμπάν που να είναι διαρκής» προτού «εξετάσουμε τις επιλογές μας στο διπλωματικό μέτωπο», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση που συγκρότησαν οι ισλαμιστές μετά την κατάληψη της εξουσίας.
Μεταξύ των αμερικανικών αιτημάτων, πριν εξεταστεί οποιαδήποτε διπλωματική κίνηση σε σχέση με τους Ταλιμπάν, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, η καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και η δυνατότητα, για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις τα 20 χρόνια που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και φοβούνται τώρα αντίποινα, να φύγουν από τη χώρα ανεμπόδιστα.
Σε αυτό το τελευταίο σημείο, ο Τόμας Γουέστ ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν «σε γενικές γραμμές έχουν τηρήσει τη δέσμευσή τους» τις τελευταίες εβδομάδες.
Η «πραγματική πρόκληση» είναι στην πραγματικότητα η «υλικοτεχνική υποστήριξη», «ιδιαίτερα καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες», προειδοποίησε.
Εν προκειμένω, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ορισμένες ειδικές εμπορικές πτήσεις έχουν ξαναξεκινήσει αλλά εκτελούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ακανόνιστο τρόπο, «με μεγάλους οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους για τις αεροπορικές εταιρείες», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχους.
«Πολλά φώτα στους αεροδιαδρόμους δεν λειτουργούν και δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει η δυνατότητα το αεροδρόμιο να παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα», πρόσθεσε.
«Θέλουμε ταχεία επανέναρξη» των τακτικών διεθνών πτήσεων, «αλλά αυτό απαιτεί επίσης από τους Ταλιμπάν να σημειώσουν πρόοδο με πιθανούς εταίρους» για τη διαχείριση του αεροδρομίου, επέμεινε ο Γουέστ.
Οι συζητήσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για αυτό το θέμα δεν οδήγησαν σε μια επί της ουσίας λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
«Το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ισπανικές αρχές, με αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του θανάτου
Οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Κονγκό εμποδίζουν το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών
Συνελήφθη στο δυτικό Σάσεξ
Αναβαθμίζεται η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας
Στροφή 180 μοιρών μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού
Ο Sting συνδέει τις αλλαγές στην εργασία με βαθύτερες κοινωνικές μετατοπίσεις στην ανδρική συμπεριφορά.
Ραγδαία έξαρση στο Κονγκό - Η Κένυα μπλοκάρει τη δημιουργία αμερικανικού κέντρου καραντίνας
Έντονη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τον τραυματισμό πολιτών από τη ρωσική επιδρομή
Κάποια περιστατικά έχουν ξεφύγει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.