Κοσμος

Ακόμα τρία εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φτώχεια σε τρίτες χώρες
Φτώχεια σε τρίτες χώρες © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού φέτος σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ακόμα τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με νέα δεδομένα που συγκέντρωσε για έκθεσή του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η αλματώδης αύξηση από τα 42 εκατομμύρια στην αρχή της χρονιάς στα 45, διαπιστώθηκε μετά την εκτίμηση ότι ακόμη τρία εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό στο Αφγανιστάν, εξηγεί η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Ρώμη.

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι ένοπλες συρράξεις, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του νέου κορωνοϊού αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας πείνας», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι.

«Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως 45 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού», συνέχισε ο επικεφαλής του ΠΕΠ, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, όπου η υπηρεσία χορηγεί βοήθεια σε κάπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, οι τιμές των διατροφικών προϊόντων αυξάνονται αστραπιαία, τα λιπάσματα είναι ακριβότερα — όλοι αυτοί οι παράγοντες τροφοδοτούν νέα κρίση όπως αυτή που λυσσομανάει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, καθώς και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που έχουμε εδώ και πολύ καιρό στην Υεμένη και στη Συρία», πρόσθεσε.

Το κόστος της πρόληψης του λιμού σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε επτά δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 6,6 δισεκ. στην αρχή της χρονιάς, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι παραδοσιακοί μηχανισμοί χρηματοδότησης έχουν μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθουν.

Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια αναγκάζονται να κάνουν «καταστροφικές επιλογές»: να παντρεύουν μικρά παιδιά, να τα αποσύρουν από το σχολείο, να τα τρέφουν με ακρίδες, φύλλα ή κάκτους, τονίζει το ΠΕΠ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «οικογένειες που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι ξηρασίες στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της οικονομίας, πλήττουν σκληρά τις οικογένειες. Την ίδια ώρα, 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία δεν γνωρίζουν πώς θα εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους, ούτε το πότε, καθώς η σύρραξη που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια συνεχίζεται, σημειώνει το ΠΕΠ.

Καταστάσεις οξείας διατροφικής ανασφάλειας και λιμού διαπιστώνονται επίσης στην Αιθιοπία, στην Αϊτή, στη Σομαλία, στην Ανγκόλα, στην Κένυα και στο Μπουρούντι, τονίζει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ