Κοσμος

Βουλή Αντιπροσώπων: Άσκηση ποινικής δίωξης στον Στιβ Μπάνον

Αρνήθηκε να πάει να καταθέσει στην ειδική εξεταστική επιτροπή για την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στιβ Μπάνον
Ο Στιβ Μπάνον © EPA

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου σε βάρος του Στιβ Μπάνον.

Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον τάχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου.

Κι αυτό διότι αρνήθηκε να πάει να καταθέσει στην ειδική εξεταστική επιτροπή για την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Ο Μπάνον, 67 ετών, υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016.

Αν και δεν είχε κανένα αξίωμα την 6η Ιανουαρίου, ο Στιβ Μπάνον φέρεται να συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο τις ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την επιτροπή, που ερευνά τον ρόλο του πρώην προέδρου στα γεγονότα.

Παρά την κλήτευσή του για να καταθέσει, ο Στιβ Μπάνον δεν παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να εκτροχιάσει το έργο μας διότι είναι πολύ σημαντικό: να εξασφαλίσουμε ότι το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας θα είναι ρωμαλέο και ασφαλές», δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα κληθούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ακόμα κι αν προχωρήσουν, η δικαστική μάχη ενδέχεται να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει και να υπονομεύσει την έρευνα.

Η κατάθεση του Μπάνον θεωρείτο ουσιώδης, καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει να κατανοηθούν οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ πριν από την επίθεση και κατά τη διάρκειά τους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί, ο Στιβ Μπάνον είχε συγκεκριμένη επίγνωση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου προτού εκτυλιχθούν, διαδραμάτισε με αρκετούς τρόπους ρόλο που σχετίζεται με την επίθεση και έχει υπάρξει πολύ ειλικρινής για το ζήτημα αυτό», είπε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

Ο Στιβ Μπάνον έχει δηλώσει πως δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ τον συμβούλευσαν να μην παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, επικαλούμενος το επικαλούμενος το προεδρικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Η επιτροπή και οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία, άρα δεν το διατηρεί ο Τραμπ.

Υπέρ της δίωξης Μπάνον και Ρεπουμπλικάνοι

Οι 220 Δημοκρατικοί βουλευτές τάχθηκαν χθες υπέρ της απόφασης να εμπιστευθούν στους εισαγγελείς την πιθανή άσκηση κατηγοριών σε βάρος του Στιβ Μπάνον.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος αρχικά είχε καλέσει να διενεργηθεί έρευνα αλλά τους μήνες που ακολούθησαν προσπάθησε να εναντιωθεί σε αυτή, κάλεσε τα μέλη της ΚΟ να ψηφίσουν όχι.

Μολαταύτα εννέα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν ναι, ανάμεσά τους η Λιζ Τσέινι, η αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, μια από τις λιγοστές φωνές στην παράταξή της που αντιστέκονται στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το άλλο μέλος της επιτροπής που ανήκει στο GOP, ο Άνταμ Κίνζινγκερ, ο οποίος τάχθηκε και αυτός υπέρ της άσκησης δίωξης, δικαιολόγησε την ψήφο του με την αιχμή «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Μπάνον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης μεταξύ 1 και 12 μηνών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ